We maken gebruik van cookies

Accepteer

Steunmaatregelen voor de installatiebranche

De gevolgen van de coronacrisis zijn enorm, ook voor ondernemers in de installatiebranche. Gelukkig zijn er allerlei steunmaatregelen, zodat je bedrijf niet meteen in grote problemen komt. Maar welke steunmaatregelen zijn er voor de installatiebranche en in welke situatie mag je er gebruik van maken? We hebben alles overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Maatregelen bij wegvallende inkomsten

Een van de eerste directe gevolgen van het coronavirus zijn wegvallende inkomsten. Je omzet daalt, omdat je nu eenmaal niet of veel minder dan normaal aan het werk kunt. Met behulp van deze steunmaatregelen voor onder andere de installatiebranche blijft de schade beperkt:

  • De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Hier komt je bedrijf voor in aanmerking als je omzetverlies minimaal 20% is, ten opzichte van een gemiddelde omzet van drie maanden in 2019. De overheid vergoedt tot maximaal 90% van je loonkosten. Alle bedrijven met personeel mogen hier gebruik van maken. De NOW aanvragen doe je via de website van het UWV. Daar vind je ook meer informatie.
  • De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO). Ben je zzp’er en zijn je inkomsten dramatisch gedaald? Dan biedt de TOZO een tijdelijke oplossing. Je inkomen wordt dan aangevuld tot bijstandsniveau. Voor een alleenstaande is dat een aanvulling tot 1050 euro en voor gehuwden of samenwonenden 1500 euro. Je vraagt de TOZO aan via je gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
  • Verlaging van gebruikelijk loon. Als je aanmerkelijkbelanghouder of directeur-grootaandeelhouder bent, mag je tijdelijk een lager maandloon afspreken. Het gebruikelijk jaarloon kun je aan het einde van het jaar bepalen, omdat je dan beter overziet wat de precieze gevolgen van de coronacrisis zijn. Meer weten? Raadpleeg dan de website van Tax Live.

Steun bij verminderde liquiditeit

Een ander probleem kan zijn dat je bedrijf ineens een stuk minder liquide is. Ook in dat geval helpen onder andere de overheid en banken je zoveel mogelijk uit de brand. Dat doen ze met deze steunmaatregelen voor oa. de installatiebranche:

  • Uitstel van belastingbetaling en een verlaging van je voorlopige aanslag. Van de Belastingdienst mag je je belastingen later betalen, zodat je nu niet in de problemen komt. Dit geldt ook voor energiebelasting. De precieze maatregelen vind je op de website van de Belastingdienst.
  • Je g-rekening deblokkeren. Gebruikt je onderneming een g-rekening? Als je uitstel van loonheffingen of btw hebt aangevraagd, dan mag je bepaalde bedragen van die rekening laten vrijgeven. Alle details en hoe je deze regeling aanvraagt, vind je op de website van de Belastingdienst.
  • Termijnbetalingen van een krediet zes maanden stopzetten. Als je een lening bij een bank of andere financiële instelling hebt, dan mag je de termijnbetalingen zes maanden opschorten. Een andere mogelijkheid is om ook uitstel van de rentebetaling aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je bank. Meer lezen kan ook op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken.
  • Versoepeling van de voorwaarden om je voertuigen te schorsen. Een ander probleem is als (een deel van) je bedrijfswagens stilstaat. Want de kosten van verzekeringen en motorrijtuigenbelasting lopen gewoon door. Daarom mag je nu niet alleen oudere, maar voertuigen van alle leeftijden (tijdelijk) schorsen. Dat scheelt heel wat kosten. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van de Rijksdienst Wegverkeer.
  • Uitstel van combinota-betaling van Pensioenfonds Metaal en Techniek. Is jouw installatiebedrijf aangesloten bij Pensioenfonds Metaal en Techniek? Dan ontvang je half mei de combinota voor het tweede kwartaal. Als je deze niet meteen kunt betalen, dan mag je een betalingsregeling aanvragen of later betalen. In beide gevallen betaal je geen rente en ontvang je geen boete. Alle details staan op de website van PMT.

Regelingen als je krediet nodig hebt

Waar je verder tegenaan kunt lopen, is een tekort aan geld om al je vaste lasten en andere rekeningen te betalen. In dat geval heb je snel een lening of krediet nodig. Daarom zijn de regels voor leningen tijdelijk versoepeld. Dit zijn de regelingen per bedrijfssoort:

  • Groot bedrijf: je kunt meer lenen. Dat komt door de verruiming van het garantiebudget en de garantiestelling van de regeling Garantie Ondernemersfinanciering
  • Midden- en kleinbedrijf: ook als mkb’er mag je meer lenen. Dat is te danken aan de verruiming van de borgstelling van de overheid bij BMKB-kredieten
  • Micro- en kleinbedrijf: voor zzp’ers en kleine bedrijven is de rente lager. Daarnaast kun je zes maanden uitstel van aflossingen krijgen

Voor meer informatie over deze regelingen en om een krediet aan te vragen, kun je terecht bij je bank of andere financiële instelling.

Hulp nodig? VANTHUL staat voor je klaar

Ben je overweldigd door al die verschillende steunmaatregelen met elk hun eigen voorwaarden en manier van aanvragen? Dat kunnen we ons bij VANTHUL heel goed voorstellen. We helpen je dan ook graag. Samen met jou kijken we op welke regelingen je recht hebt en helpen we je met het aanvragen ervan. Bel of mail ons even voor een afspraak. We staan voor je klaar.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: