We maken gebruik van cookies

Accepteer

3 tips bij een bedrijfsovername

Je bent eruit: je gaat een bedrijf overnemen. Maar tijdens het proces kom je erachter dat daar heel wat bij komt kijken. Hoe zorg je dat een bedrijfsovername goed en soepel verloopt? Met deze 3 uitgebreide tips maak je de overname tot een succes.

1. Doe goed onderzoek vóór je een bedrijf overneemt

Als een bedrijf te koop staat voor een aantrekkelijke prijs, is het natuurlijk verleidelijk om het over te nemen. Maar bedenk goed dat er altijd een reden is dat een bedrijf een overname wil. Doe daarom vooraf goed onderzoek naar de onderneming. Luister niet alleen naar de mooie verhalen en presentaties van de eigenaar, maar vraag cijfers op en controleer deze ook. Want het laatste wat je wilt, is dat er na de overname lijken uit de kast komen en je de eerste maanden alleen maar aan het puinruimen bent. Of erger: dat het bedrijf failliet gaat en jouw eigen bedrijf meesleurt in de schulden. Lees ook: Installatiebedrijf overnemen…

 

2. Zorg voor een goede balans tussen lenen en eigen geld

Bij een bedrijfsovername kun je misschien niet het hele bedrag met eigen geld financieren. Een lening is dan een goede oplossing. Maar pas wel op dat je niet het volledige bedrag of te veel geld leent. Want als het daarna een periode minder goed gaat met je bedrijven door bijvoorbeeld een economische crisis, dan loop je het risico dat je in de problemen komt. Banken zijn namelijk in veel gevallen niet erg flexibel als je je lening (tijdelijk) niet kunt betalen. En het laatste wat je wilt, zijn hoge schulden of een faillissement. Maak jezelf daarom niet te afhankelijk van de bank. En bedenk van tevoren goed of je de lening ook kunt betalen als jouw bedrijven een wat mindere tijd doormaken.

 

3. Schakel een overnameadviseur in

Natuurlijk kun je zelf aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Maar in de meeste gevallen haal je er dan niet het maximale uit. Bij bijvoorbeeld een waardebepaling komt namelijk heel wat specialistische kennis kijken. Schakel daarom een overnameadviseur in. Zo’n adviseur helpt je niet alleen bij de onderhandelingen, maar zoekt ook uit of de cijfers niet te rooskleurig zijn. En hij of zij kan bijvoorbeeld regelen dat de oude eigenaar nog een halfjaar of een jaar betrokken blijft bij het bedrijf. Zo verloopt de overname soepel en profiteer je van zijn of haar netwerk. Op die manier weet je zeker dat je een goede deal maakt.

 

VANTHUL helpt bij een bedrijfsovername

Wil je weten of een bedrijfsovername financieel gezien een goed idee is? Of ben je benieuwd wat een overname je oplevert? De specialisten van VANTHUL staan graag voor je klaar. We kijken samen met jou hoe je installatiebedrijf er financieel voor staat en wat voor potentie een overname heeft. Zo maak je uiteindelijk een weloverwogen keuze voor wel of geen bedrijfsovername.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: