Hoe verloopt de overname van een (installatie)bedrijf?

Wil jij een (installatie)bedrijf overnemen? Daar komt heel wat bij kijken, van de voorbereiding tot financiering en afronding. Gelukkig is er een overzichtelijk stappenplan om je te helpen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. Deze zes stappen maken de overname van een (installatie)bedrijf tot een succes.

1. De voorbereiding wanneer je installatiebedrijf gaat overnemen

Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Het vergroot de slagingskans van de overname. Daarnaast kan het de doorlooptijd verkorten. Als voorbereiding kun je het beste de onderstaande vragen beantwoorden. Als je de antwoorden uitschrijft in een overzichtelijk plan, dan helpt dit je tijdens het hele proces van het overnemen van een installatiebedrijf.

  • Wat is het doel van de overname?
  • Wat voor bedrijf wil je overnemen? Denk daarbij aan de omvang, regio en bedrijfsactiviteiten.
  • Wat is de financiële structuur van het bedrijf?
  • Wat is de rol/positie van de directeur of aandeelhouders?
  • Wil je de onderneming volledig overnemen of is een minderheidsbelang ook een optie?
  • Welke overnamesom wil je betalen? Stel hierbij een boven- en ondergrens vast.
  • Hoeveel eigen geld of middelen kun je inzetten voor de overname?

Bovendien doe je er goed aan om al in dit stadium een deskundige overnameadviseur, zoals VANTHUL, in te schakelen. Wij adviseren en ondersteunen je waar nodig. De ervaring laat zien dat je de kosten van een adviseur snel terugverdient.

 

2. Vraag en aanbod

Als tweede stap kun je je gaan oriënteren op welk installatiebedrijf je precies wilt overnemen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld databanken raadplegen die bedrijven en overnamekandidaten bij elkaar brengen. Ook advertentierubrieken in zakelijke vakbladen en op websites leveren vaak resultaat op. Als je eenmaal geïnteresseerd bent in een bedrijf, dan leveren ze meestal een verkoopmemorandum aan. Daar staat alle relevante informatie in, zoals:

  • Bedrijfsactiviteiten en afzetmarkt
  • Juridische structuur
  • Informatie over vaste activa, zoals bedrijfspanden en machines
  • Financiële gegevens, zoals de balans en de winst- en verliesrekening
  • Informatie over de vestigingsplaats en -regio
  • Redenen van de verkoop van het bedrijf
  • Indicatie van de overnameprijs

 

3. Oriënterende gesprekken

Heb je een geschikt installatiebedrijf gevonden? Dan is het tijd om alle partijen die bij een overname betrokken zijn, te benaderen. Dat zijn adviseurs, financiers, juristen en een notaris. Ook hier geldt dat je het beste een gespecialiseerd overname bureau, zoals VANTHUL, kunt inschakelen. Wij kunnen niet alleen de juiste partijen vinden, maar ook met alle betrokkenen onderhandelen. Met zo’n aanpak beperk je alle risico’s tot een minimum.

 

4. Onderhandelingen wanneer je een installatiebedrijf gaat overnemen

Na de oriënterende gesprekken beginnen de echte onderhandelingen. Hier maakt een intentieovereenkomst, oftewel Letter of Intent (LOI), vaak deel van uit. Daarin staat bijvoorbeeld de prijs die je bereid bent te betalen. Wat de uiteindelijke prijs wordt, hangt af van de waardering van het bedrijf en de resultaten van de onderhandelingen.

Daarnaast kun je een financieringsvoorbehoud opnemen in de LOI. Daarmee kun je alsnog onder de overeenkomst uitkomen, als je de financiering niet rond krijgt. Een overnamespecialist, zoals VANTHUL, zal bij deze stap samen met jou de best mogelijke overnamecondities behalen.

5. Financiering

Als de onderhandelingen zijn gedaan, dan is de financiering aan de beurt. Bij de meeste overnames van (installatie)bedrijven bestaat de financiering uit de volgende onderdelen:

  • Eigen middelen van jou als koper
  • Bancaire financiering
  • Lening van de verkoper

Zonder eigen inleg wordt het in de meeste gevallen lastig om de overnamefinanciering rond te krijgen. Als eerste laat je een financieringsaanvraag opstellen. Deze zorgt ervoor dat de financier een goede analyse kan maken van de onderneming en van jouw kredietwaardigheid. Hieruit volgt een kredietvoorstel met informatie over de omvang van de financiering, de gevraagde zekerheden en tarieven.

 

6. Afronding

Heb je alle bovenstaande stappen succesvol doorlopen? Dan kun je de overname van het installatiebedrijf afronden. Voor het sluiten van de koopovereenkomst krijg je de gelegenheid om de juistheid en volledigheid van alle gegevens te controleren. Dit heet ook wel het due diligence-onderzoek.

Levert dit geen verrassingen op? Dan wordt de overeenkomst opgesteld. Daarna leg je deze overeenkomst bij de notaris vast, draagt de verkoper de aandelen officieel over en betaal jij de koopsom. Gefeliciteerd, want nu is het bedrijf echt van jou!

 

Hulp nodig bij installatiebedrijf overnemen? VANTHUL helpt je

Zoals je hierboven kunt lezen, komt er heel wat kijken bij de overname van een installatiebedrijf. Maar onze specialisten draaien er hun hand niet voor om. Wij helpen je graag tijdens alle stadia, zoals de beginfase, bij de onderhandelingen en bij de afronding. Dus heb je hulp nodig bij het overnemen van een installatiebedrijf? Aarzel dan niet om de professionals van VANTHUL in te schakelen.

 

Gerelateerde Artikelen

Share: