Afgelopen week heeft de Hoge Raad uitgesproken dat een Directeur Grootaandeelhouder (DGA) met 48% van de aandelen, bij ontslag recht heeft op een WW-uitkering. Dit vanwege het feit dat de werknemersverzekeringen niet wordt aangemerkt als DGA.
De zaak is als volgt: de DGA is bestuurder van zijn bv. Hij houdt 48% van de aandelen, zijn dochter houdt 26% van de aandelen. Als de bv haar activiteiten staakt, wordt de DGA ontslagen. Hij vraagt daarop bij het UWV een WW-uitkering aan. Het UWV weigert de uitkering. Volgens het UWV moet de DGA worden aangemerkt als DGA, omdat hij en zijn dochter samen meer dan 2/3 van de aandelen bezitten. De DGA betwist dit en wijst daarvoor naar de letterlijke tekst van de “Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder”. Volgens de DGA tellen zijn aandelen niet meer voor de 2/3 meerderheid. Na de uitspraken bij de Rechtbank en de Centrale Raad van Beroep, wordt de DGA ook bij de Hoge Raad in het gelijk gesteld. In de Regeling wordt limitatief opgesomd wie voor de werknemersverzekeringen als DGA is aan te merken. Als laatste wordt genoemd de bestuurder van een vennootschap waarvan ten minste 2/3 van de aandelen worden gehouden door bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad. De aandelen van de bestuurder zelf tellen op grond van de tekst van de Regeling niet mee. Dat betekent in dit geval dat DGA geen DGA is in de zin van de Regeling. Hij heeft recht op een WW-uitkering.
Heeft u vragen? Neem gerust contact op met één van onze accountants in Wilnis of Woerden. Ons telefoonnummer is 0297- 23 17 17 of stuur een email naar gerard@vanthul.nl
bron: http://www.accountancynieuws.nl/actueel/fiscaliteit/hoge-raad-dga-heeft-recht-op-ww-uitkering.122651.lynkx