Meer over de loonheffingen in het Lenteakkoord

Nu er het één en ander over de nadere invulling van het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie is uitgelekt, is er ook iets meer duidelijkheid te geven over de aanpassingen in de loonbelasting/premie volksverzekeringen die u in 2013 te wachten staan.

Eind april moest minister De Jager van Financiën in Brussel zijn plan indienen om het begrotingstekort in 2013 terug te brengen naar 3%. Na de val van het kabinet Rutte bereikten vijf partijen – ook wel aangeduid als de Kunduzcoalitie – overeenstemming, waarna zij het Concept Stabiliteitsprogramma Nederland presenteerden.

Loonbelasting met 0,4% omlaag

Inmiddels is duidelijk dat de tarieven van de inkomstenbelasting – en dus de loonbelasting/premie volksverzekeringen – iets omlaag gaan in 2013. De eerste en de tweede schijf worden met 0,4% verlaagd. Werknemers gaan daardoor iets minder loonbelasting/premie volksverzekeringen betalen, zodat ze iets meer geld overhouden. Dit is bedoeld als compensatie voor de verhoging van het BTW-tarief van 19% naar 21%. Daardoor worden de meeste producten immers duurder.

Extra belasting voor topsalarissen

Aan de andere kant komt er een extra heffing voor topsalarissen. Als een werknemer meer dan € 150.000 bruto per jaar verdient, gaat uw onderneming in 2013 tijdelijk 16% extra aan de Belastingdienst afdragen over het salaris boven dat bedrag. De precieze vorm van deze extra heffing is nog niet bekend. Daardoor is ook nog niet duidelijk of de heffing voor rekening komt van de werkgever (via eindheffing) of de werknemer (via belast loon). Voor buitenissige vertrekbonussen geldt dat uw onderneming in 2013 een speciaal tarief van 75% eindheffing moet toepassen over het deel dat een bedrag van € 531.000 overschrijdt.

Share: