We maken gebruik van cookies

Accepteer

Lage btw tarief van 6% naar 9%

Wat verandert er privé?

Op 1 januari 2019 is het zover: het lage btw tarief gaat van 6% naar 9%. Iedere natuurlijke persoon kan deze 3% belastingverhoging nog even voorkomen door voor 1 januari nog gauw de inkopen te doen die onder het lage tarief vallen. Denk hierbij aan onbederfelijk voedsel of dranken, de inhoud van de EHBO-tas en boeken.

Er zijn ook diensten welke onder het lage tarief vallen en waarvan het handig is om deze indien deze toch rond 1 januari moeten plaatsvinden, voor 1 januari 2019 te laten plaatsvinden. Privé kun je denken aan diensten van de schoenmaker, de kleermaker, de kapper, de schoonmaakster en bepaalde “dagjes uit”.

Zakelijke gevolgen

Zijn er voor installateurs welke belastingplichtig zijn voor de btw nog gevolgen naar aanleiding van deze btw-verhoging? In principe niet: immers hetgeen je aan voorbelasting hebt betaald, “krijg je weer terug” door deze te verrekenen met de door jou gefactureerde btw. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je voortaan 3% belasting extra een aangifteperiode lang moet voorfinancieren indien je direct betaalt op het moment dat je een factuur ontvangt. Immers de 3% extra belasting, krijg je pas naar aanleiding van de eerstvolgende aangifte “terug”.

  • Hanteert de onderneming het kasstelsel, dan pas je het lage btw-tarief aan, aan het moment waarop je de betaling ontvangt. Ontvang je het bedrag in 2018, dan gebruik je 6%. Ontvang je het bedrag in 2019, dan gebruik je 9%.
  • Hanteert jouw installatiebedrijf het factuurstelsel en lever je (een dienst) aan een andere onderneming, dan is het factuurmoment beslissend voor het toepasbare tarief. Is de factuur gedateerd in 2018, dan gebruik je 6%. Is de factuur gedateerd in 2019, dan gebruik je 9%. Als je in 2018 hebt geleverd of een prestatie hebt verricht moet je uiterlijk 31 december 2018 de factuur sturen om van het lage btw-tarief gebruik te kunnen maken.
  • Hanteert jouw installatiebedrijf het factuurstelsel en lever je (een dienst) aan een particulier, dan is het moment waarop de prestatie verricht wordt beslissend voor het toepasbare tarief. Het factuurmoment is dan irrelevant.

Tip

Voer je je bedrijf als natuurlijk persoon en niet als rechtspersoon, dan kunt je wellicht gebruik maken van de kleineondernemersregeling(KOR). Is de KOR reeds op jou van toepassing, dan houd je in de gaten of je dicht bij de grenzen van minder dan € 1.345,- en € 1.883,- aan af te dragen omzetbelasting uitkomt. Wellicht kan het vervroegen van inkopen of het vervroegen van investeringen naar het jaar 2018 in plaats van 2019 ervoor zorgen dat je ook in 2018 van de KOR kunt profiteren.

Gevolgen voor de installatiebranche

Ben je een installatiebedrijf dat ook schildert, behangt of stukadoort aan woning na meer dan 2 jaar na eerste ingebruikneming, dan geldt voor deze diensten het lage btw tarief. Hetzelfde geldt voor de arbeidskosten betreffende het aanbrengen van energiebesparende isolatie.* Het btw tarief op deze zaken zal per 1 januari 2019 dus 9% bedragen.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, lees hier dan meer over ons fiscaal advies of neem dan gerust contact op met ons via 0297-23 17 17 of support@vanthul.nl

Geschreven door Ingrid Hopman – Junior Belastingadviseur

*zie toelichting belastingdienst

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen in de installatiebranche? Schrijf je dan hier in!

Wekelijks versturen wij nieuws en handige tips over ontwikkelingen op financieel gebied, vaak gericht op de installatiebranche. Meld je aan en blijf op de hoogte.
*
*


*Lees hier de omschrijving van de belastingdienst.
** Verplicht

Share: