We maken gebruik van cookies

Accepteer

Twee soorten jaarrekeningen

De fiscale jaarrekening moet aan de normen van de fiscus voldoen en is bedoeld om de fiscale winst van je onderneming te berekenen. Die winst vormt de basis voor de heffing van inkomsten- of vennootschapsbelasting. Daar word je als ondernemer niet zo veel wijzer van, vooropgesteld dat er een goede fiscalist naar gekeken heeft. Bob van ’t Hul is onze fiscalist en fiscaal specialist voor installatiebedrijven. Hij beoordeelt en optimaliseert de jaarrekening om voor u de gunstigste fiscale situatie te borgen op korte en middellange termijn.

De bedrijfseconomische jaarrekening die we met GRIP maken wordt specifiek op jou en jouw onderneming afgestemd. Er hoeft daarbij geen rekening gehouden worden met de fiscale normen, wat de mogelijkheid biedt om helemaal in te zoomen op de bedrijfseconomische situatie van de onderneming. Dat geeft een accuraat en actueel beeld van het vermogen en de resultaten. Die informatie heb je bijvoorbeeld bij (her)financiering of de verkoop van de onderneming nodig.

Een belangrijk financieel verschil tussen de twee soorten jaarrekeningen komt door de stille reserve in je onderneming.  Voorbeeld: een bedrijfspand dat voor 100.000 euro op de balans staat (de aanschafwaarde minus de afschrijvingen) heeft een actuele economische waarde (marktwaarde) van 300.000 euro. De stille reserve is dan € 200.000 en telt op bij het werkelijke vermogen van je onderneming.

Door de fiscus verplicht en noodzakelijk voor financiële partners

Betrouwbare informatie over het financiële reilen en zeilen is ook onmisbaar voor je financiers, investeerders, pensioenverzekeraars, intermediairs, aandeelhouders en toezichthouders en uiteraard de fiscus. Iedere ondernemer moet financiële verantwoording afleggen aan de Belastingdienst. De jaarrekening vormt de basis voor de aangifte inkomstenbelasting en voor bv’s in de aangifte vennootschapsbelasting.

Bescherming van je zakelijke en financiële belangen

Het opstellen van een jaarrekening gaat verder dan het cijferwerk. We controleren dat alle overeenkomsten praktisch en juridisch in orde zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de management- of DGA-overeenkomst, overeenkomsten voor leningen en zekerheden en de rente- en aflossingsschema’s die daarbij horen. We controleren daarnaast ook of de bestuursaansprakelijkheid voor de ondernemer(s) voldoende beschermd wordt.

Ben je geïnteresseerd in GRIP voor de jaarrekening van jouw bedrijf? Deel hieronder je contactgegevens en we sturen je snel ons GRIP whitepaper.
Bedankt voor het invullen, het GRIP whitepaper vind je straks in je e-mail. Vriendelijke groet, Gerd van 't Hul'