We maken gebruik van cookies

Accepteer

Hoe zorg ik voor regie als ik dat zelf niet meer kan?

U bent als ondernemer gewend om zelf de regie te nemen als de situatie daarom vraagt, zowel in uw zakelijke- als uw privé omgeving. Daarom is het goed om nu te regelen wie er namens u beslissingen mag nemen als u dat zelf niet meer kunt doen.

Dat kunt u overlaten aan een vertrouwenspersoon. Of ervoor kiezen om twee vertrouwenspersonen aan te wijzen: één voor uw privé- en medische beslissingen. Een andere deskundige die u kunt vertrouwen voor zakelijke beslissingen. Dat moet vervolgens goed vastgelegd worden in een Levenstestament.

Alleen of samen bevoegd?

De vertrouwenspersonen die u aanwijst, zijn formeel ‘gevolmachtigd’ om namens u te handelen in de zaken die u ze toevertrouwt. U kunt ze alleen bevoegdheden geven, maar ook bepalen dat voor bepaalde belangrijke beslissingen beide vertrouwenspersonen hun instemming moeten geven. Denk aan de overdracht of verkoop van uw onderneming, waarbij zowel zakelijke als emotionele waarden een rol spelen.

Medische beslissingen

Bij het opstellen van een levenstestament is het goed om stil te staan bij uw keuzes voor een behandelverbod, een euthanasieverklaring of euthanasieverbod. Wie mag er medische beslissingen voor u nemen, als u daar zelf niet meer toe in staat bent? In situaties waarin risicovolle behandelingen vereist zijn, is het voor uw familie en uw vertrouwenspersoon een geruststellende gedachte dat de beslissing daarover eerder al door uzelf genomen is.

Handelingen en aanwijzingen

In uw Levenstestament bepaalt u welke handelingen aan uw vertrouwenspersonen worden toevertrouwd. Dat kan een beperkende lijst zijn, zoals een verbod op het verkopen van uw woning of onderneming. Of aanwijzingen om bepaalde handelingen juist wel te verzorgen als de situatie daarom vraagt. Denk hierbij aan het verstrekken van leningen of het doen van schenkingen om erfrechtbelasting te beperken. Of bepalen waar een zorginstelling aan moet voldoen als u daarop bent aangewezen.

Vergoeding voor de vertrouwenspersonen

U bepaalt vooraf of en welke vergoeding u toekent aan uw vertrouwenspersonen. Die vergoeding hangt af van de (extra) tijdsbesteding die de vertrouwenspersoon nodig heeft om aan uw wensen en aanwijzingen te kunnen voldoen. Wij begeleiden u om een redelijke vergoeding te bepalen en zien er desgewenst op toe dat die in de praktijk geen onredelijke proporties aannemen.

Onafhankelijke controle

Het is voor uw familie en zakelijke relaties een geruststelling als uw zakelijke vertrouwenspersoon door een onafhankelijke derde gecontroleerd wordt. Voor sommige belangrijke beslissingen is vooraf overleg nodig, andere zaken hoeven alleen periodiek en achteraf gecontroleerd te worden. Wij verzorgen voor de LATER-module Levenstestament de afgesproken periodieke controle van uw zakelijke vertrouwenspersoon en rapporteren onze bevindingen aan de door u aangewezen familieleden.

Zorgvuldig samenstellen

Op basis van onze samenwerking hebben we veel kennis van uw persoonlijke en zakelijke financiën. Die kennis vormt de basis voor een checklist die we samen doornemen. Aangevuld met uw persoonlijke wensen kunnen we daarmee een compleet Levenstestament voorbereiden dat vervolgens eenvoudig door een van onze partners in het notariaat wordt geformaliseerd.

Met de LATER-module Levenstestament verzorgen wij voor u een rechtsgeldig document dat meebeweegt met uw persoonlijke en zakelijke omstandigheden. Daarom bespreken we minstens één keer per jaar of het nog aansluit bij uw huidige wensen en omstandigheden.

Integraal plan

LATER is een maatwerkoplossing. Die rekening houdt met uw persoonlijke omstandigheden en uw doelen voor de toekomst. We hebben voor LATER een aantal modules ontwikkeld die aandacht geven en oplossingen bieden voor de volgende specifieke situaties:

  1. LATER Pensioen – wat heb ik nodig, wanneer kan ik stoppen?
  2. LATER Organisatie en fiscaliteit van uw nalatenschap – hoe laat ik mijn naasten achter?
  3. LATER Een Levenstestament – hoe zorg ik voor regie als ik dat zelf niet meer kan?
  4. LATER Zorg voor de (eerstelijns) familie – kan ik voor ze (blijven) zorgen als dat nodig is?
  5. LATER Life events, zoals een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid en zakelijke tegenslagen.
  6. LATER Hoe gaat het verder met mijn onderneming en medewerkers als ik stop?

Afhankelijk van uw persoonlijke en zakelijke omstandigheden, kunnen we de bovenstaande modules uitwerken in scenario’s. Waarbij we er steeds voor zorgen dat u daar zelf geen omkijken (meer) naar heeft. We over de kosten en baten volledig transparant zijn en u maximaal profiteert van fiscale voordelen.