We maken gebruik van cookies

Accepteer

Tienjarenplan om het personeelstekort in de techniek op te lossen

Goed dat de vijf technische sectoren, VNO-NCW en MKB-Nederland samen de schouders eronder willen zetten om een oplossing te vinden voor de (minstens) 60.000 vacatures in de techniek. Essentieel voor de Energietransitie en het oplossen van de woningnood. Horizon van het plan is tien jaar, waarin extra investeringen gedaan worden om meer mensen te laten kiezen voor techniek, meer efficiency door digitalisering te bereiken via prefab en standaardisering. En statushouders (talent van buiten) aan de slag te helpen met een vakkrachtenregeling. Tien jaar is waarschijnlijk een realistische termijn voor dit soort plannen. Maar wat kun je als installateur in de tussentijd zelf doen?

Van generalist naar specialist

Hoog tijd om keuzes te maken waar je als installateur naartoe wilt met je bedrijf. Wil je alles zijn voor iedereen, of ga je specialiseren? Wij denken dat een te breed en diep aanbod niet meer vol te houden is. Het wordt heel ingewikkeld om alle technische innovaties bij te houden en concurrerend te blijven. Tegelijkertijd staat de toegevoegde waarde per uur onder druk door concurrentie, inflatie en stijgende loonkosten. Specialiseren in werk met gezonde marges is een strategie die op verschillende niveaus voor je onderneming werkt.

Specialisatie werkt als een hefboom

Voor opdrachtgevers geeft specialisatie duidelijkheid en vertrouwen. In een branche die snel innoveert is dat extra belangrijk. Klanten zoeken de beste oplossing met het meeste comfort. Niet de laagste prijs. Dat is een hefboom voor je marge. Voor je marktpositionering biedt specialisatie de kans om je te focussen op een beperkt aantal ontwikkelingen en daar de belangrijkste uit te kiezen voor jouw klanten en onderneming. Voor je team is specialisatie een kans voor hun persoonlijke ontwikkeling en werken in high performance teams.

Transformatieplan

Je onderneming helemaal op eigen kracht ombouwen is praktisch onmogelijk. Installateurs zijn te druk met de waan van de dag om dat eigenhandig succesvol te doen. Daarom hebben we POWER ontwikkeld voor Installateurs die hun onderneming willen transformeren naar specialisten die klaar zijn voor de energietransitie. Kijk op vanthul.nl/power hoe we dat doen.

 

Share: