We maken gebruik van cookies

Accepteer

Belastingplan

Belastingplan 2016

Op woensdag 18 november 2015 is het Belastingplan 2016 door de Tweede Kamer aangenomen. Zoals u in de media hebt kunnen lezen is het echter de vraag of de Eerste Kamer op 15 december hetzelfde gaat doen. Neemt de Eerste Kamer de wet aan, dan is er niets aan de hand. Maar wanneer de Eerste Kamer de wet afwijst, hebben we een unieke situatie: een niet rechtsgeldig Belastingplan 2016.

Elk jaar nieuwe loonbelastingtabellen

Het schijventarief, en daarmee de loonbelastingtabellen, zijn aan indexering onderhevig. Dit ligt in de wetgeving verankerd. Ook zijn in het Belastingplan 2015 wijzigingen opgenomen die betrekking hebben op 2016. Het Belastingplan 2015 is al vorig jaar door zowel Tweede als Eerste Kamer aangenomen.

Loonbelastingtabellen 2016
Op vrijdag 20 november hebben de softwareleveranciers, van de Belastingdienst de rekenregels voor de loonbelastingtabellen 2016 ontvangen. Deze rekenregels zijn gebaseerd op het door de Tweede Kamer aangenomen Belastingplan 2016. De Belastingdienst geeft bij de rekenregels de volgende toelichting / instructie. “Als het belastingplan niet door de Eerste Kamer wordt aangenomen zullen de vandaag gepubliceerde rekenregels voorlopig toch van toepassing blijven op grond van artikel 25, lid 3 Wet LB”.

Loonheffing in 2016
Gevolg van de instructie van de Belastingdienst is dat de inkomensberekeningen van januari 2016 en later de loonbelastingtabellen zullen zijn gebaseerd op het Belastingplan 2016. De wetgever heeft, op basis van het genoemde artikel uit de Wet LB vervolgens de verplichting om binnen zes maanden te komen tot een definitieve set rekenregels. Er zal dus in de loop van 2016 nog een nieuwe set loonbelastingtabellen van kracht gaan worden.

Heeft u vragen? Bel gerust naar ons kantoor in Wilnis, Woerden of Amsterdam. Telefoonnummer 0297 – 23 17 17.

Van ’t Hul accountants is gevestigd op de volgende locaties:

  • Van ’t Hul Accountant Amsterdam
  • Van ’t Hul Accountants Wilnis
  • Van ’t Hul Accountants Woerden

Share: