Bijtelling (bestel)auto van de zaak

Bij veel bedrijven rijden medewerkers met een bestelbus of bestelauto van de zaak. Waarschijnlijk ook bij u. Met deze bestelbus van de zaak kan door de werknemer in veel gevallen ook privé gereden worden. Hoofdregel is dat alle (bestel)auto’s die u als werkgever aan uw werknemer in gebruik geeft, als bijtelling verwerkt moet worden. Het komt er op neer dat er een bedrag bij het loon geteld wordt, waarover vervolgens belastingen en premies berekend worden.

Wel of niet bijtellen

Uw werknemer kan verzoeken om de bijtelling niet toe te passen. Bijvoorbeeld omdat hij een sluitende kilometeradministratie heeft. Hiermee kan hij aantonen dat hij minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Hij kan ook een verklaring geen privégebruik van de Belastingdienst aan u gegeven hebben.

Daarnaast kunt u er als werkgever voor gekozen hebben om de bestelbus niet bij te tellen. Bijvoorbeeld omdat u in uw arbeidsovereenkomst een verbod op privégebruik heeft. Of omdat de bestelbus ’s avonds achter een hek staat, waarvan u alleen de sleutel heeft. Tot slot kan de bestelbus ook niet geschikt zijn voor privégebruik.

Bewijs

Met name in de gevallen van het verbod, dat de auto’s achter het hek staan en het niet-geschikt zijn voor privégebruik moet u als werkgever bewijzen dat de auto ook echt niet privé gebruikt wordt (en werd). Ook moet u kunnen aantonen dat de auto niet geschikt is voor privégebruik. Een kilometeradministratie moet u regelmatig controleren.

Wij adviseren altijd een combinatie van bovengenoemde maatregelen te treffen en vooral te zorgen voor schriftelijk bewijs. Hierdoor kan een langdurige discussie met de Belastingdienst over feiten (wel of niet privé gebruikt? Wel of niet geschikt?) voorkomen worden.

Conclusie

Het niet goed (in)regelen kan flink wat geld kosten. Ondanks dat de bijtelling op uw werknemer drukt zal de Belastingdienst de belasting navorderen bij u. Mogelijk zelfs moet boetes en rente. Het is nog maar de vraag of u dat kunt verhalen op uw werknemer. Als deze dan nog in dienst is. Daarnaast zult u ook sociale lasten moeten afdragen en deze lasten zult u altijd moeten betalen als werkgever.

Lees ook de fiscale voordelen van Tesla

 

Heeft u vragen? Of wilt u een analyse laten uitvoeren op uw situatie? Neem contact op met Bob van ’t Hul.

Neem contact op

Share: