Btw aanpassingen vouchers en cadeaubonnen

Er hebben wat veranderingen plaatsgevonden betreft nieuwe btw-regels voor vouchers en cadeaubonnen. We brengen je graag op de hoogte van deze ontwikkelingen

Vroeger was (in veel gevallen) pas btw verschuldigd op het moment dat een voucher verzilverd werd. Per 1 januari 2019 gelden er nieuwe btw-regels voor vouchers die zijn verstrekt vanaf die datum. Vouchers zijn te onderscheiden in twee categorieën:

  • 1. Vouchers voor enkelvoudig gebruik
  • 2. Vouchers voor meervoudig gebruik

Kortingsbonnen vertegenwoordigen geen vaste nominale waarde. Zij zijn niet inwisselbaar voor geld of een product. Voor kortingsbonnen zijn de regels niet veranderd. Voor spaaracties gelden andere regels waarop ik in dit artikel niet in ga.

 

Vouchers voor enkelvoudig gebruik

Een voucher voor enkelvoudig gebruik geeft de klant recht op bepaalde diensten of goederen. Er staat vast waar de dienst of levering plaatsvindt, wie de dienst of levering gaat verrichten en welk btw-tarief van toepassing is. Voorbeelden van vouchers voor enkelvoudig gebruik zijn:

  • Vervoersbewijzen;
  • Toegangsbewijzen;
  • Een 10 rittenkaart voor de ijsbaan.

Aankoop: Koopt u een voucher voor enkelvoudig gebruik, dan moet u op het moment van aanschaf btw betalen.

Verkoop: Op het moment van uitgifte van een voucher voor enkelvoudig gebruik is btw verschuldigd.

Inleveren: Op het moment dat de klant de voucher voor enkelvoudig gebruik gebruikt, is geen btw verschuldigd.

Niet inleveren: Wordt een enkelvoudige voucher niet ingeruild, dan heeft dat geen gevolgen voor de btw. Voor niet-ingewisselde enkelvoudige vouchers is er geen btw-teruggave. Neemt een verkoper de enkelvoudige voucher terug en betaalt hij het bedrag terug, dan kan de btw wel worden gecorrigeerd.

Maatstaf van heffing: Het tarief dat geldt voor de dienst of levering die geleverd wordt.

Aftrek voorbelasting: Organisaties die vouchers voor enkelvoudig gebruik uitgeven en (in eigen naam) verspreiden hebben wel recht op aftrek van voorbelasting, omdat de uitgifte en verspreiding wel leidt tot heffing van btw.

 

Vouchers voor meervoudig gebruik

Een voucher voor meervoudig gebruik geeft de klant recht op bepaalde diensten of goederen. Er staat nog niet vast waar de dienst of levering plaatsvindt, wie de dienst of levering gaat verrichten of welk btw-tarief van toepassing is. Voorbeelden van vouchers voor meervoudig gebruik zijn:

  • Bioscoopbonnen die zowel voor de film (6% btw) als voor de versnaperingen tijdens het bioscoopbezoek (in sommige gevallen 21% btw) te gebruiken zijn.
  • Hotelbonnen die bij hotels in meerdere landen te gebruiken zijn.

Aankoop: Koopt u een voucher voor meervoudig gebruik, dan hoeft u op het moment van aanschaf geen btw te betalen.

Verkoop: Verkoopt u een voucher voor meervoudig gebruik, dan hoeft u op het moment van verkoop geen btw te betalen.

Inleveren: Levert een klant een voucher voor meervoudig gebruik in, dan moet u btw berekenen.

Niet inleveren: Dit heeft geen gevolgen voor de heffing van btw omdat er geen dienst of levering plaatsvindt.

Maatstaf van heffing: Of uw klant dus met gewoon geld of een voucher voor meervoudig gebruik betaalt, is irrelevant: de hoogte van de btw blijft even hoog als wanneer hij met gewoon geld zou betalen.

Aftrek voorbelasting: Organisaties die voucher voor meervoudig gebruik uitgeven en (in eigen naam) verspreiden hebben volgens het nieuwe beleidsbesluit als hoofdregel geen recht op aftrek van voorbelasting, omdat de uitgifte en verspreiding niet tot heffing van btw leidt.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

 

Bron: https://www.kabaccountants.nl/actueel/blog-1/aanpassing-btw-regels-vouchers
Bron: https://www.pwc.nl/nl/actueel-en-publicaties/belastingnieuws/btw/nieuwe-btw-regels-vouchers-laatste-kans-om-uitglijders-te-voorkomen.html

Share: