We maken gebruik van cookies

Accepteer

De monumentenaftrek wordt afgeschaft in 2019

De monumentenaftrek wordt afgeschaft in 2019

De monumentenaftrek wordt per 1 januari 2019 afgeschaft. Dit kan gevolgen hebben voor de eigenaren van monumentenpanden waaraan je als installatiebedrijf een dienst gaat verlenen of in het verleden al hebt verleend. Naast je service, kun je je klant nu ook nog een fiscaal voordeel geven. In dit artikel leg ik uit hoe je dat kunt doen.

Werk aan een monumentenpand

Heb je een klant met een eigen woning of een woning in box 3 welke een monumentenpand* is? Dan is 80% van de betaalde onderhoudskosten ter vervanging of reparatie van onderdelen van het monumentenpand aftrekbaar in de monumentenpandeigenaar zijn aangifte inkomstenbelasting. Deze regeling wordt ook wel de monumentenaftrek genoemd.

De aftrek geldt alleen voor onderhoudskosten

Voor monumentenaftrek moet sprake zijn van onderhoudskosten. Bij kosten van verbetering of grote vernieuwingen is er geen recht op kostenaftrek in de inkomstenbelasting. Van verbetering is bijvoorbeeld sprake als er iets nieuws aan het monument wordt aangebracht wat voorheen geen onderdeel van het monument was. Maakte iets voorheen wel al onderdeel uit van het monumentenpand, dan is sprake van onderhoud.

Monumentenaftrek wordt subsidie

Na een aantal jaren uitstel, komt de fiscale aftrek in de inkomstenbelasting per 2019 te vervallen en wordt deze omgezet in een subsidie. Met de subsidieregeling die in 2019 geldt, kan nog maar een tegemoetkoming worden behaald van 35% van de instandhoudingskosten. Onder de fiscale regeling die tot 1 januari 2019 geldt, is 80% van de onderhoudskosten aan het monumentenpand aftrekbaar. Het moment om te investeren is dus NU, vóór 1 januari 2019.

Je hebt nog tot 1 januari 2019

Heb je nog een klus aan een monumentenpand in de planning staan? Of zie je een monumentenpand welke de perfecte uitdaging is voor jouw installatiebedrijf? Dit is het moment om actie te ondernemen en naast jouw dienst ook nog een fiscaal voordeel aan je klant te leveren. Wellicht kan jouw klant hiermee ook nog 3% btw besparen doordat het lage btw-tarief per 1 januari 2019 van 6% naar 9% wordt verhoogd.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met ons via 0297-23 17 17 of support@vanthul.nl

Geschreven door Ingrid Hopman – Junior Belastingadviseur

Wil je op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen in de installatiebranche? Schrijf je dan hier in!

Wekelijks versturen wij nieuws en handige tips over ontwikkelingen op financieel gebied, vaak gericht op de installatiebranche. Meld je aan en blijf op de hoogte.
*
**of een pand een monumentenpand is kunt u nagaan op: https://cultureelerfgoed.nl/monumentenregister
**verplicht

Share: