Dit levert beloningsdifferentiatie jouw bedrijf op

Elke werknemer heeft zijn of haar eigen kwaliteiten. Daardoor voert iedereen hetzelfde werk net iets anders uit. Maar soms worden de verschillen wel erg groot. Dan loopt de een de kantjes er vanaf, terwijl de andere van klus naar klus rent. Dat terwijl je ze allebei hetzelfde salaris betaalt. Herken je deze situatie? Dan is beloningsdifferentiatie een goed idee. We vertellen je in dit blog alles over wat beloningsdifferentiatie inhoudt en wat het jouw bedrijf op kan leveren.

Wat is beloningsdifferentiatie?

Bij beloningsdifferentiatie zit er verschil tussen hoeveel salaris de ene en hoeveel de andere medewerker krijgt. Bij verschillende functies is dat op zich niets geks. Maar in dit geval krijgen werknemers met dezelfde functie een andere beloning. Zo krijgt iemand die bijvoorbeeld vaak een stap harder zet voor het bedrijf of erg productief is, een hogere beloning. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om beloning in de vorm van salaris en niet om andere vormen, zoals vrije uren of een auto van de zaak.

 

Manieren van beloningsdifferentiatie

Er zijn verschillende manieren waarop je beloningsdifferentiatie kunt toepassen. Ze komen allemaal bovenop het gewone loon, of dat nu eenmalig of structureel is. Het gaat om de volgende manieren:

  • Een extra toelage geven op het salaris.
  • Zorgen dat het salaris in een hogere schaal valt.
  • Een extra periodieke verhoging geven.
  • Een extra onkostenvergoeding overmaken.
  • Een eenmalige gratificatie geven voor een bijzondere prestatie. Dat hoeft niet per se geld te zijn, maar kan ook een ander geschenk zijn, zoals een weekendje weg.

 

Dit levert het jouw bedrijf op

Het belangrijkste voordeel hiervan voor jouw bedrijf is dat je werknemers harder hun best gaan doen. Een extra beloning werkt namelijk motiverend. Dat levert meer productieve medewerkers op, waardoor het werk sneller gedaan is. En dat leidt er weer toe dat je meer klussen kunt aannemen en er uiteindelijk meer geld binnenkomt. De investering verdien je dus makkelijk terug.

 

Leg de verschillen in beloning duidelijk vast

Maar let op: je kunt niet lukraak de ene werknemer allerlei extraatjes geven en de andere niet. Dat moet je goed onderbouwen. Anders ontstaan er al snel conflicten. Niet alleen tussen leidinggevenden en medewerkers, maar ook tussen werknemers onderling. Naast dat je zo’n bedorven sfeer niet wilt in je bedrijf, werkt het averechts op de productiviteit. Leg daarom in je personeelsbeleid heel duidelijk de voorwaarden voor beloningsdifferentiatie vast. Beschrijf concreet wat het personeelslid moet doen om in aanmerking te komen voor bepaalde extra beloningen. Dan weet iedereen meteen hoe hij of zij er naartoe kan werken. Dat draagt meteen weer bij aan de motivatie van je medewerkers.

 

Hulp nodig bij beloningsdifferentiatie? VANTHUL helpt

Wil je graag beloningsdifferentiatie toepassen binnen jouw installatiebedrijf, maar weet je niet wat de beste financiële opties daarvoor zijn? Heb je behoefte aan advies over bijvoorbeeld de hoogte van de extra beloningen? Schakel dan de experts van VANTHUL in. Samen met jou kijken we naar alle mogelijkheden, zodat het jouw bedrijf ook echt iets oplevert. Bel of mail ons voor een afspraak. We staan graag voor je klaar.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: