We maken gebruik van cookies

Accepteer

Duurder Duurzaam vanzelfsprekende keuze

De E-Installatiebranche moet zelf het voortouw nemen om de energietransitie op de consumentenmarkt te versnellen. Niet de vraag van de consument, maar het aanbod van de E-Installateur speelt een cruciale rol in de transitie van de consumentenmarkt naar duurzame oplossingen. Uiteraard moet er voorlichting gegeven worden en goede informatie beschikbaar gesteld over duurzame oplossingen. Maar het advies van de E-installatie expert bepaalt waar de consument voor kiest.

Vanzelfsprekende keuze

Daarbij is een doorslaggevende succesfactor dat duurzame oplossingen als de vanzelfsprekende keuze gepresenteerd worden. Waarbij de (hogere) investering niet alleen (defensief) door subsidies en terugverdientijd worden gecompenseerd, maar door hogere waarden als verantwoordelijk gedrag, duurzaam comfort en de toekomst van de (klein)kinderen. Ten onrechte denken we dat consumenten hun financiën op dit moment belangrijker vinden dan het milieu in de toekomst. Mensen maken graag keuzes die passen bij hoe ze zichzelf het liefste zien. En door hun sociale omgeving gezien willen worden. Mooi voorbeeld van een vanzelfsprekende keuze is de introductie van groene stroom. Duurder dan grijze stroom, maar beter voor het klimaat. Toen de klimaatcrisis nog lang niet zo manifest was als op dit moment, is die al heel succesvol aan de consument verkocht door de vanzelfsprekendheid van het aanbod: Groene stroom heeft de voorkeur, maar als je dat echt wilt, kun je voor goedkopere grijze stroom kiezen.

Kies je doelgroep en je marktpositie

Werkt dat altijd? Dat hangt ook af van de consument waar je het aanbod aan richt. Dat roept vervolgens de vraag op voor wie je wilt (blijven) werken? En welk aanbod daar het beste bij past. Wil je als Grijze E-Installateur in de markt blijven staan, of positioneer je jezelf als de Groene E-Installateur – expert voor de energietransitie? Met 100 miljard plus investeringen de komende tien jaar in de Energietransitie lijkt die keuze niet zo moeilijk.

Wil je hier meer over weten?

Op 24 februari om 14 uur organiseren we een gratis POWER webinar Ondernemen. Meer informatie en inschrijven kan op https://vanthul.nl/webinars/ondernemen-24-februari/

Share: