We maken gebruik van cookies

Accepteer

Fiscaal partnership vereist per 1 januari 2011 formeel samenlevingscontract

Per 1 januari 2011 veranderen de regels rondom het Fiscaal Partnerschap. Voor de aangifte 2010 kunt u als ongehuwd samenwonende zonder samenlevingscontract nog zelf kiezen of het in uw situatie fiscaal interessant is om als fiscale partners aangifte inkomstenbelasting te doen. Vanaf het belastingjaar 2011 zijn samenwoners die samen een kind, huis of samenlevingscontract hebben of elkaar hebben aangewezen als partner in hun pensioenregeling – net als gehuwden – altijd (automatisch) elkaars fiscale partner. Omgekeerd geldt dat als u niet aan voorgaande voorwaarden voldoet, u automatisch niet in aanmerking komt voor fiscaal partnerschap.

Nog even een huis kopen of uw kinderwens vervroegd uit laten komen zullen we niet zo snel adviseren. Maar een samenlevingscontract aangaan is relatief eenvoudig en snel te regelen. Dat is bijvoorbeeld de moeite waard als het inkomensverschil tussen beide partners relatief groot is. Door gebruik te maken van de algemene heffingskorting kan het voordeel voor dit jaar oplopen tot € 2.000,- netto! Voor het fiscaal partnerbegrip in het kader van schenken en vererven geldt trouwens een overgangsregeling tot 1 januari 2012.

Als u twijfelt of u het goed geregeld heeft – of zeker wilt weten of het voor u voordeliger is om van de partnerschapregeling(en) gebruik te maken, bel of mail met Gerd van ’t Hul voor een helder advies.

Share: