We maken gebruik van cookies

Accepteer

Een gat graven

Tijd steken in uw onderneming is de beste investeringsbeslissing die u kunt nemen, maar tijd is zo beperkt aanwezig dat het enorm lastig is om tijd vrij te maken om te werken áán uw onderneming. Tijd met uw geliefden is heel belangrijk en dat schiet er ook al zo vaak bij in.

Als ondernemer bent u vaak een druk baasje: u plant de werkzaamheden of spoort de planner aan dit beter te doen, loopt de projecten na, spreekt met opdrachtgevers, maakt offertes, brengt materialen die een monteur vergeten is naar de werkplek, kinderen thuis, en oh ja uw partner is ook blij als ze tijd met u doorbrengt en u niet te moe bent van een dag keihard werken.

Een normale menselijke reactie op hoge werkdruk, werkstress, problemen, kansen en uitdagingen is: van start gaan en maar zien waar het schip strandt. Ik maak graag de metafoor met een gat graven. Hoe meer werkdruk u heeft, hoe harder u gaat graven. U zou zichzelf eerst de vraag moeten stellen: Moet ik wel een gat graven? En als het antwoord daarop ja is: Hoe diep dan?

Een dag telt 24 uur, dus meer tijd is er eenvoudigweg niet. Een normaal mens kan geconcentreerd een taak uitvoeren voor ongeveer 45 minuten. Hierna is een pauze nodig. Elke verstoring kost 8 minuten extra. Dus: u begint aan een offerte en na 10 minuten gaat de telefoon. U spreekt uw medewerker voor 2 minuten. Een korte verstoring, zo lijkt het. In werkelijkheid kost deze verstoring 10 minuten. U bent dus inmiddels 20 minuten verder en het eerste deel van de offerte is nog niet eens af. Zet uw telefoon dan ook op vliegtuigmodus. Geen belangrijke telefoontjes missen? Als u met iemand anders aan de telefoon zit, belt u toch ook altijd later terug?

Wat ook belangrijk is, is tijd besteden aan uw bedrijf. Wat kan er beter? Hoe doen anderen dit? Maak hiervoor een halve dag per week vrij. Plan geen afspraken, zet de telefoon in vliegtuigmodus en denk na over hoe u de dingen doet, hoe uw medewerkers dingen doen en hoe het beter kan. Vier uur besteden per week is ongeveer 10% van uw werktijd bij een werkweek van 40 uur. De meeste ondernemers werken echter meer dan 40 uur per week dus het werkelijke percentage ligt lager. Dit houdt in dat u nog meer dan 90% van uw tijd over hebt voor de reguliere zaken. Wanneer u dit lukt, ligt er een wereld voor u open. Wanneer het u lukt om 4 uur per week de tijd te nemen, dan zou u ook eens kunnen nadenken hoe u die 4 uur om kunt zetten in 8 uur. Stelt u zich eens voor wat u in die 8 uur zou kunnen doen!

Om u te helpen hebben wij alvast 10 vragen opgesteld die u voor uzelf zou kunnen beantwoorden tijdens uw vrije 4 uur. Download deze hier.

Lees hier meer over onze groei expertise.

Gerd van ’t Hul

Share: