We maken gebruik van cookies

Accepteer

High Performance Teams in de elektrotechniek

Ik was een poosje geleden op een congres waar een lezing over High Performance Teams werd aangeboden. Twee sprekers, waaronder de coauteur van ‘De kracht van High Performance Teams’, deden uit de doeken wat ervoor nodig is om van je team een High Performance Team te maken. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan in de publieke sector. Al tijdens de lezing zat ik me af te vragen of de inzichten uit het onderzoek ook toepasbaar zijn voor teams in de elektrotechniek. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik geloof dat daar voor installateurs veel waarde in zit.

High Performance Teams

Wat doet een HPT anders dan een doorsnee team? Zo’n team is zelfstandig en neemt initiatief om tot betere prestaties te komen. Formuleert heldere en ambitieuze doelen waar ze zich samen voor inzetten. Ze gebruiken slimme onderlinge informatie-uitwisseling en kennisbenutting om de teamtaken uit te voeren. Ze onderhouden actief de relaties met de verschillende belanghebbenden om met hun feedback tot betere prestaties te komen. De leidinggevende stelt het team voorop, ondersteunt de samenwerking en stimuleert het werken aan de teamdoelen. De teamleden zijn loyaal en verbonden aan elkaar en zetten zich met energie in voor de teamtaken.

Wat is ervoor nodig?

Volgens de onderzoekers zijn er zes ingrediënten om van een doorsnee team een High Performance Team te maken. Teambevlogenheid, Zelfmanagement, Doelgerichte samenwerking, Taakgerichte samenwerking, Stakeholdergerichte samenwerking en Leiderschap. Dat komt er vrij vertaald op neer dat je gewone mensen met een gezonde interesse in elkaar leuk werk laat doen waar anderen echt wat aan hebben.

Belangrijk verschil zit in de aansturing van het team. De leidinggevende is er niet voor de prestaties, maar voor het team. Die bevordert en stimuleert de teamprocessen en teambevlogenheid, die automatisch tot betere teamprestaties leiden.

Interessant voor de installatiebranche?

De krappe arbeidsmarkt frustreert de kansen die de energietransitie te bieden heeft. Met High Performance Teams kun je meer presteren met dezelfde of zelfs minder mensen. En je kunt er morgen mee beginnen.

Bron:      
De kracht van High Performance Teams. Ben Kuipers & Sandra Groeneveld. Uitgeverij Mediawerf.

Share: