is uw Ipad wel zakelijk?

De Rechtbank te Haarlem heeft laatst een belangrijke uitspraak gedaan over het zakelijk gebruik van de iPad en de Belasting die hierover verschuldigd is. De rechtszaak is aangespannen door een onderneming die zijn werknemers in vaste dienst een iPad ter beschikking heeft gesteld en hierover, volgens de Belastingdienst, belasting verschuldigd was.

De onderneming stelde dat de iPad een communicatiemiddel is zoals een telefoon en dat deze op grond van de wet onder toegestane vrije verstrekkingen valt, mits kan worden aangetoond dat deze voor meer dan 10% zakelijk gebruikt kan worden. Dat is op dit moment de regel bij de verstekkingen van mobiele smartphones zoals iPhones en Blackberry’s.

De uitspraak van de rechtbank komt er op neer dat een iPad hetzelfde doet en kan als een computer en dat het daarom pas vrij verstrekt kan worden, wanneer het aannemelijk is dat deze voor meer dan 90% van de tijd zakelijk gebruikt wordt. De onderneming in deze casus kon dat niet aannemlijk maken en moest daarop loonheffing betalen over de verstrekte iPad’s.

Het is afwachten wat er gebeurt wanneer de onderneming in hoger beroep gaat bij het gerechtshof in Amsterdam. Uit het oogpunt van veiligheid is het verstandig over eventueel verstrekte iPad’s loonheffing te betalen en een bezwaar in te stellen tegen deze aangifte. Dan kunt u later nooit voor onaangename verrassingen komen te staan. Informeer bij Gerd van ’t Hul naar de mogelijkheden, via e-mail te bereiken op gerd@vanthul.nl.

Natuurlijk wordt u dan op deze plek op de hoogte gehouden over de uitkomst van deze zaak en opvolgende zaken. U bent ook welkom op een van onze kantoren in Woerden of in Wilnis.

Share: