Verdienmodellen voor installateurs

Opdrachtgevers kunnen in allerlei productcategorieën besluiten om een oplossing te kopen – of te huren. Dat geldt zowel voor particulieren als bedrijven. Voor grotere investeringen kan die afweging ervoor zorgen dat de installateur die alleen kan leveren als alles in een keer moet worden afgerekend, ondanks een kwalitatieve en concurrerende aanbieding toch de boot mist. In dit bericht gaan we in op de voordelen van elk verdienmodel voor installateurs.

Koop Verdienmodel

Een oplossing wordt tegen een eenmalige vergoeding aan een klant verkocht. De klant is dan eigenaar en verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Dat heeft verschillende voordelen voor het verdienmodel van installateurs: door een product rechtstreeks te verkopen, kunnen installateurs die inkomsten direct herinvesteren in bijvoorbeeld opleiding, training en ontwikkeling om nieuwe en innovatieve oplossingen. Zodra een product is verkocht, zijn er ook geen lopende kosten meer voor de installateur. De klant is verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van het product. Klanten die een oplossing kopen, kunnen het (laten) aanpassen aan hun specifieke behoeften. Dit maatwerk kan extra omzet voor de installateur opleveren.

Huur verdienmodel

Het huur verdienmodel levert een oplossing tegen een terugkerende vergoeding. De klant wordt geen eigenaar, maar is wel verantwoordelijk voor het onderhoud en de instandhouding ervan. De terugkerende vergoeding zorgt voor dat er een constante bron van inkomsten is voor de installateur. De installateur kan ook een premie in rekening brengen voor het gemak van leasen in plaats van kopen, omdat de klant de nieuwste technologie krijgt zonder grote investeringen vooraf. Bij huur heeft de koper vaak de mogelijkheid om de oplossing aan het einde van de huurperiode te upgraden. Dit zorgt voor extra inkomsten voor de installateur en tevreden klanten omdat die altijd beschikken over de nieuwste en beste technologie.

Zowel het koop- als het huur-verdienmodel hebben voordelen voor installateurs. Afhankelijk van de oplossing en de benodigde investering zijn ze ook prima naast elkaar te gebruiken.

Meer weten over nieuwe verdienmodellen voor installateurs? Kijk op onze POWER-webinar pagina’s en download ons werkboek Nieuwe verdienmodellen voor installateurs.

Share: