We maken gebruik van cookies

Accepteer

Lenen door aandeelhouders bij de eigen bv tegengaan

Kort na Prinsjesdag 2018 is een wetsvoorstel aangekondigd dat lenen door aandeelhouders bij de eigen bv moet tegengaan. Van dit wetsvoorstel is in maart een concept gepubliceerd. In dit concept wordt de volgende maatregel voorgesteld.

Als een aandeelhouder en zijn fiscaal partner samen meer dan (in totaal) € 500.000 hebben geleend bij de eigen bv, wordt het meerdere in 2022 belast als fictieve dividenduitkering met 26,9% inkomstenbelasting. Je moet met een aantal zaken rekening houden: Deze maatregel geldt alleen als de aandeelhouder en zijn fiscaal partner ten minste 5% van de aandelen in de bv hebben.

Maatregel vanaf 31 december 2022.

Een aflossing van de schulden aan de eigen bv na 31 december 2022 leidt niet tot een teruggave van de eerder verschuldigde inkomstenbelasting over de fictieve dividenduitkering. Aandeelhouders die op 31 december 2022 belasting moeten betalen over een fictieve dividenduitkering, krijgen een belastingkorting. Deze belastingkorting is maar beperkt verrekenbaar.

Inclusief alle schulden

Alle schulden aan de eigen bv tellen mee voor de toepassing van deze maatregel. Ook voor de schulden van kinderen of ouders van de aandeelhouder aan de bv geldt een grens van € 500.000. De maatregel is niet altijd van toepassing; bijvoorbeeld op schulden bij de eigen bv voor de financiering van de eigen woning die de aandeelhouder op 31 december 2021 al heeft. Schulden voor de eigen woning, die vanaf 1 januari 2022 worden aangegaan bij de eigen bv, worden alleen uitgezonderd als de aandeelhouder ook een recht van hypotheek verstrekt aan de bv.

Naar verwachting is het definitieve wetsvoorstel hierover in juni 2019.

Gerelateerde Artikelen

Share: