We maken gebruik van cookies

Accepteer

Personeelstekort: Millennials en Generatie Z

Ons POWER-webinar Nooit meer Personeelstekort is het best bezochte webinar uit onze POWER-reeks. Begrijpelijk, want installateurs kunnen nu het werk al niet aan door de krapte op de arbeidsmarkt. Terwijl de energietransitie daardoor traag uit de startblokken komt. Naar verwachting vraagt dat 36.000 FTE, naast de 20.000 FTE vacatures die er momenteel al zijn in de installatietechniek.

Kiezen – je kunt niet alles zijn voor iedereen

Personeelstekort kun je oplossen door een heel slim en onderscheidend werving- en selectieprogramma. Maar de vijver waar we met z’n allen in vissen wordt steeds kleiner. Wij denken dat een betere route het kiezen van de juiste klanten is, met het werk waar je zelf energie van krijgt dat een veel hogere toegevoegde waarde per uur oplevert. Specialisatie gaat bovendien prima samen met efficiency, waardoor je met je huidige team meer, mooier werk aan kan. Werk en klanten die onvoldoende omzet, winstbijdrage en werkplezier opleveren gaan we afscheid van moeten nemen.

Meester/Gezel

In 2025 zal meer dan 70% van het personeel in de installatietechniek bestaan uit Millennials en Generatie Z – digital natives, opgegroeid met technologie. Ongevoelig voor hiërarchie en de traditionele carrièreladder. Inspireren is belangrijker voor ze dan motiveren. Als het niet boeit haken ze binnen drie seconden af. Voor de voorgaande generaties was werk identiteit bepalend. Z’ers zien werk als een onderdeel van hun ontwikkeling en willen die ontwikkeling voelen en ervaren in hun baan. Het team waarin ze werken is daarvoor erg belangrijk. Ze willen leren van ervaren collega’s. Niet in een training of cursus, maar rechtstreeks op de werkvloer. Het Meester/Gezel werkmodel komt weer terug, maar dan zonder de ouderwetse hiërarchische verhoudingen. Oudere medewerkers krijgen daardoor een andere rol en functie in je team. Daar moeten ze goed op voorbereid worden, om maximaal te profiteren van de samenwerking tussen oud en jong.

POWER-webinars

We organiseren elke maand een POWER-webinar, telkens met wisselende onderwerpen. Die kun je gratis bijwonen. Kijk op https://vanthul.nl/power-webinars/ voor meer informatie, of om jezelf alvast in te schrijven.

Share: