We maken gebruik van cookies

Accepteer

Trends in de elektrobranche

Dit zijn de trends in de elektrobranche

Heb je een installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in elektrotechniek? Dan ben je vast benieuwd wat de komende jaren de trends zijn. VANTHUL vertelt je alles over groeikansen en waar je je het beste op kunt richten.

Vooruitzichten voor de groei

Ondanks de coronacrisis zijn de groeivooruitzichten voor 2020 nog steeds matig positief. Maar dit geldt alleen voor bedrijven die zich richten op zakelijke klanten. Zij blijven ook groeien op de langere termijn, in de komende vijf jaar. Als je bedrijf in de particuliere markt zit, ziet het er minder gunstig uit. Dat komt onder andere doordat de vraag naar consumentenelektronica afneemt. De vraag naar optische en medische apparatuur stijgt juist. De verwachting is dat die trend de komende jaren zo blijft.

Grote vraag naar duurzame producten

Ook de vraag naar duurzame producten neemt steeds verder toe. Aan de ene kant is dat omdat particulieren en bedrijven hier meer behoefte aan hebben. Aan de andere kant stelt de overheid steeds strengere duurzaamheidseisen, zoals een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Daarom is het belangrijk dat je een circulair businessmodel ontwikkelt. Dat doe je bijvoorbeeld door je producten modulair te ontwerpen. In het begin investeer je dan wel meer in de ontwikkeling, maar op de lange termijn heb je minder exploitatiekosten. Zo maak je je bedrijf toekomstbestendig.

Gebruik belangrijker dan bezit

Een andere trend is dat het gebruik van producten belangrijker wordt dan het bezit. Je klanten verwachten niet alleen een product, maar ook een dienst. Hier speel je op in door volledige pakketten aan te bieden. Als aanvulling op je producten kun je denken aan:

  • Installatie
  • Service
  • Onderhoud
  • Aftersales

Product- en procesinnovatie

Zowel particulieren als bedrijven hebben een continue behoefte aan innovatie. Ze willen graag nieuwe producten die (veel) beter zijn dan de vorige. Het is daarom verstandig om je bezig te houden met productinnovatie. Dat hoef je niet helemaal zelf te betalen, want Nederland en de EU bieden beide innovatiesubsidies. Dit zijn enkele voorbeelden van interessante ontwikkelingen:

  • Nanotechnologie en nieuwe materialen. Deze zorgen voor snelle, kleine en energiezuinige elektronica
  • Virtual reality
  • Internet of Things
  • Smart products
  • 3D-printing. Dit is voor particulieren en bedrijven interessant. Bij particulieren voor de productie en het gebruik van producten. Bij bedrijven bijvoorbeeld voor protheses in de medische wereld

Daarnaast is procesinnovatie belangrijk. Denk daarbij aan datagebruik en robots in het productieproces. Zo wordt je productieproces niet alleen efficiënter, maar ook flexibeler. Als de vraag verandert, nemen de kosten per product bijvoorbeeld niet meer toe. Op die manier presteert je bedrijf beter.

Advies nodig? VANTHUL helpt

Wil je je bedrijf in de elektrotechniek graag verder ontwikkelen, maar weet je niet of dat financieel wel lukt? Onze experts helpen je graag. We kijken samen wat de financiële positie van je onderneming is. Zo kom je erachter wat je kunt investeren in bijvoorbeeld innovatie en duurzaamheid, terwijl je bedrijf gezond blijft. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Fill out my online form

Share: