We maken gebruik van cookies

Accepteer

Ruim vier keer meer daken met zonnepanelen dan voorzien. En nu?

Het gaat goed met de zonne-energie in Nederland. Volgens de klimaatplannen zouden er nu 350.000 daken voorzien moeten zijn van zonnepanelen. Effectief zijn het er inmiddels anderhalf miljoen. Een opsteker voor de energietransitie zou je zeggen. Ware het niet dat de overheid overvallen is door het succes. De netbeheerders hebben toegezegd miljarden te willen investeren om de capaciteit van het net te verhogen, maar moeten per gemeente met de pet in de hand toestemming vragen om aan de slag te mogen. We weten hoe snel de lokale ambtelijke molens draaien. De verse gemeenteraden vol met lokale belangenpartijen beloven op dat vlak niet veel goeds. Dat gaat nog jaren duren.

Microgrids & Smartgrids

De energiecrisis zou een enorme hefboom moeten zijn voor de energietransitie. Maar door de krapte op het stroomnet raken we dat momentum kwijt. Daar helpt het oprekken van de salderingsregeling ook niet bij, die wordt vanaf 2025 afgebouwd. Elk huis met zonnepanelen (alsnog) voorzien van lokale opslagcapaciteit vraagt (zelfs als de omvormer geschikt is) een forse investering waar veel particulieren van terugschrikken.

B2B werkt al. Is er een consumentenmarkt?

Microgrids (en Smartgrids) combineren lokale energieopwekking, opslagcapaciteit en intelligente distributie. Ze worden nu al in B2B-omgevingen toegepast. Maar er is weinig fantasie voor nodig om je voor te stellen dat een straat of een wijk waar al veel zonnepanelen op de daken liggen ook geschikt is voor een Microgrid of Smartgrid.

Nieuwe klanten

Daar moet je als elektro-installateur in de elektrotechnische installatiebranche wel voor aan de bak. Het idee bekend maken – via lokale en sociale media. Samenwerken met wijk- en buurtverenigingen om een energiecoöperatie op te richten. Uitzoeken welke subsidies er voor zonnepanelen zijn om zo’n geweldig groen idee te realiseren. Klinkt als een boel werk, maar de bonus is, dat je met elke installatie naast het onderhoud ook een heleboel (nieuwe) klanten krijgt.

Ik ben benieuwd of er al elektro-installateurs zijn die zich met Microgrids op de consumentenmarkt richten. Ik hoor het graag! Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar gerd@vanthul.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen.

Share: