Ons A+++ duurzame kantoor

We zijn al een paar jaar bezig met de Energietransitie. Voor onze opdrachtgevers/installateurs met ons POWER-programma. Maar ook voor onze eigen werkomgeving. In 2018 hebben we een Energie Prestatie Advies (EPA) laten maken door Duurzaam Energieloket. Ons ‘oude’ kantoor kwam niet verder dan energielabel D en we vonden dat we naar een energielabel A toe moesten, om duurzaam energie te besparen, het werkklimaat van ons kantoor te verbeteren en onze CO2 voetafdruk te verkleinen.

Ingrijpende renovatie

Ons kantoorpand is op basis van het EPA volledig gerenoveerd en verduurzaamd. Door toepassing van extra gevel- en dakisolatie, isolerend glas en ventilatie met hoog rendement warmteterugwinning is het kantoor geschikt gemaakt voor toepassing van lage temperatuur warmte. Die wordt door middel van een warmtepomp opgewekt, waardoor geen gas meer nodig is voor het verwarmen. Het elektriciteitsverbruik is gecompenseerd door het plaatsen van zonnepanelen.

Doelstellingen meer dan gehaald

Ons pand heeft energielabel A+++. De verbeteringen leveren een CO2-reductie per jaar op van 36,8%. Omdat we alle adviezen hebben overgenomen – ook de adviezen met een lange terugverdientijd zoals extra gevelisolatie – werd in het prestatieadvies een terugverdientijd van ruim dertig jaar berekend. De huidige hoge energietarieven verkorten de terugverdientijd.

Prettig werken

Een duurzaam kantoor is goed voor het klimaat, maar zeker ook voor ons werkklimaat. Ons kantoor is zomer en winter aangenaam om in te werken. Behalve energiebesparende maatregelen, hebben we ook veel aandacht besteed aan geluidsisolatie, waardoor besprekingen buiten de vergaderruimtes niet waargenomen worden en er daardoor overal rustig en geconcentreerd gewerkt kan worden.