Kerstpakketten en personeelslunches: Wat zijn de fiscale regels?

Met de feestmaand in zicht, denken veel werkgevers na over kerstpakketten voor hun medewerkers. Misschien worden er lunches of eindejaarsborrels georganiseerd. Maar wat zijn de fiscale regels daar voor? De Belastingdienst hanteert richtlijnen voor kerstpakketten en personeelsmaaltijden waar je als ondernemer rekening mee moet houden.

Werkkostenregeling (WKR)

De meeste personeelsvoorzieningen, dus ook kerstpakketten, lunches en borrels, vallen onder de Werkkostenregeling (WKR). Deze regeling geeft werkgevers de mogelijkheid om een percentage van het totale fiscale loon, de vrije ruimte, te besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers, zonder dat hierover loonbelasting verschuldigd is.

In 2024 is dit percentage 1,92% van de eerste € 400.000 van de loonsom en 1,18% over het meerdere. Overschrijdt een bedrijf de vrije ruimte, dan betaalt de werkgever een eindheffing van 80% over het bedrag dat boven de vrije ruimte uitkomt.

Kerstpakketten

Kerstpakketten worden door de fiscus als een vorm van loon in natura aangemerkt en vallen onder de WKR. Veel bedrijven kiezen ervoor om het kerstpakket op te nemen in de vrije ruimte, waardoor het belastingvrij blijft voor de werknemer. Als er onvoldoende vrije ruimte is, moet de werkgever over het geschenk loonbelasting betalen via de eindheffing

Maaltijden en lunches

Ook personeelslunches of kerstdiners worden fiscaal gezien als een loonbestanddeel. Volgens de Belastingdienst geldt er voor maaltijden op de werkplek een normbedrag van € 3,55 per maaltijd in 2024. Dit bedrag moet worden opgenomen in de vrije ruimte van de WKR, of als loon worden belast bij de werknemer.

Dit is alleen als het als maaltijd wordt beschouwd. Kleine consumpties op de werkplek kunnen onbelast worden verstrekt. Hierin is dus met wat creativiteit een voordeel te bereiken.

Lunches of maaltijden buiten de werkplek, bijvoorbeeld tijdens een bedrijfsuitje of kerstborrel, kunnen als eindheffingsloon worden aangemerkt. Dit betekent dat deze kosten voor rekening van de werkgever komen, mits de vrije ruimte niet wordt overschreden. Zo niet, dan moet ook over deze kosten de 80% eindheffing worden betaald.

Share: