Corona update: Werktijdverkorting installatiebranche

In verband met de coronacrisis is het mogelijk voor je werknemers werktijdverkorting aan te vragen. Hoe gaat zo’n aanvraag precies in zijn werk? En hoe zit het met de loondoorbetaling van je teamleden?

update 17 maart; inmiddels heeft het kabinet nieuwe maatregelen getroffen, lees hier meer. 

Deeltijd-WW en werktijdverkorting: 2 stappen

Om in aanmerking te komen voor de overheidsregelingen met betrekking tot deeltijd WW en werktijdverkorting. In principe zijn dit 2 aparte aanvragen. Het verloopt dus in 2 stappen.

  1. Aanvragen van een vergunning voor werktijdverkorting
  2. Aanvragen van deeltijd WW

De ontwikkelingen volgen zich op dit moment in rap tempo op. Het zou kunnen dat er de komende tijd een iets snellere werkwijze naar voren zal komen. Dit is op basis van de stand van zaken op 16 maart 2020.

Stap 1: werktijdverkorting

Via het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dien je een aanvraag in. Hier lichten we de omstandigheden in toe en voeg je een lijst toe van medewerkers die minder gaan werken. En licht je toe hoeveel uur deze mensen nu minder gaan werken.

Verder moet je een aantal vragen beantwoorden over de omstandigheden. Hierna gaat het ministerie van SZW de aanvraag beoordelen. De doorlooptijd daarvan is op dit moment niet in te schatten. Na afloop krijg je een vergunning van het ministerie voor werktijdverkorting. De vergunning geldt in eerste instantie voor 6 weken, maar kan verlengd worden tot een periode van 6 maanden. Daar moet je dan wel om verzoeken.

Stap 2: aanvragen deeltijd WW

Nadat je de vergunning hebt vanuit het Ministerie van SZW moet je een aanvraag insturen voor deeltijd WW. Dat moet binnen een week na de ontvangst van de vergunning gebeuren en per werknemer ingevuld worden. De WW uitkering wordt na afloop van de vergunningsperiode uitbetaald aan de werkgever (aan jou dus).

Loondoorbetaling?

Zoals je hierboven ziet, wordt de deeltijd WW pas uitbetaald na de afloopdatum van de vergunning. In de tussentijd moet je wel het loon van je medewerkers doorbetalen. We verwachten overigens binnenkort voor de loonheffing en andere btw ook maatregelen om betaling uit te stellen. Als je eenmaal de vergunning hebt kun je het loon verminderen. Dat werkt terug naar de dag dat je de werktijdverkorting hebt aangevraagd.

Je bent als werkgever dan niet verplicht het loon aan te vullen voor de uren dat je werknemer niet werkt. Wil je graag meer advies hier over hebben? De adviseurs van VANTHUL staan voor je klaar. Met behulp van onze inzichten maak je strategische keuzes, die je bedrijf vooruit helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

 

Let op: Kasstroom op orde brengen is nu cruciaal. Om de huidige Corona crisis het hoofd te bieden hebben we besloten ondernemers te helpen om hun kasstroom op orde te brengen. We starten daarom vanaf morgen met de gratis KASSTROOM CAMPUS. De KASSTROOM CAMPUS is een groep op Facebook. Vanaf 18 maart delen we daar veel informatie en geven we instructies over de correcte toepassing van de diverse regels. Daarnaast leren we je ook veel over kasstroom en andere maatregelen die al lang bestaan maar die je misschien nog niet kent. Je kunt je nu inschrijven via deze link.

Door te delen help je je collega ondernemers om ook deze crisis te overleven.

Share: