Hoe maak je een goede offerte zonder dat het teveel tijd kost?

Offertes zijn voor jou als installateur ontzettend belangrijk. Ze bepalen namelijk of je wel of geen opdracht krijgt. Maar bepalen ook hoe ver je opdracht precies gaat. Waar stop je, en waar ga je nog verder. Waarschijnlijk ervaar je het ook als noodzakelijk kwaad en ben je er veel tijd mee kwijt. Hoe kan je dat verbeteren? Hieronder 5 tips om een goede offerte te maken die weinig tijd kost.

Tip 1: Zorg voor standaardteksten

Hoe vaak typ je dezelfde zin in? Waarschijnlijk vaak genoeg. Hoe handig is het, dat je deze zinnen alvast in een voorstel hebt staan. Dan hoef je ze alleen maar te kopiëren en te plakken. Je hoeft er dan ook niet zo lang over na te denken. Dat heb je toch al een keer gedaan.

Tip 2: Gebruik software

Misschien typ je je offertes nu nog in Word. Je bent een tijd bezig met de opmaak. Tegenwoordig zijn er veel tools waarmee je makkelijk en snel offertes kunt maken en er ook nog een factuur van kan laten maken. Het mooie is dat het model al een keer bepaald is toen je de software ging gebruiken.

Het makkelijkste is als je gebruik maakt van een volledige cloud toepassing zoals Bouw7. Dan hoef je ook zelf geen updates meer te verzorgen.

Offline varianten die je wel via het internet kan benaderen, en ook een prima alternatief zijn: Syntess Atrium en Gilde Software.

Tip 3: Laat alles digitaal ondertekenen

Je offertes digitaal laten ondertekenen is een uitkomst. Er komt geen papier meer aan te pas en je maakt het je klanten ook veel gemakkelijker. Bij ons is de doorlooptijd van ondertekening gezakt van 40 uur naar 8 uur. Alleen maar omdat de klant niet meer hoeft te printen, scannen en weer naar jou door moet zetten.

Hier zijn veel tools voor zoals Validsign, Docusign en Krabbl.

Tip 4: Wacht niet te lang met schrijven

Schrijf een offerte binnen 48 uur nadat je het werk hebt opgenomen of doorgenomen met de klant. Hoe langer je wacht, hoe meer je vergeet. Je vergeet niet alleen de harde dingen (aantallen, getallen, etc.) , maar ook wat de klant belangrijk vond. Maak dus tijd vrij om een offerte te schrijven.

Tip 5: Laat het uitwerken door een assistent

Met alle tips die hierboven staan, zou je je kunnen afvragen waarom je alles als ondernemer zelf moet doen. Als je zorgt voor standaardteksten, layouts en je hebt je calculatie gestandaardiseerd, kan je je offertes zelfs laten uitwerken door een veel goedkopere administratieve kracht.

Dan hoef je zelf alleen nog maar te controleren of alles staat zoals je wilt.

Vragen?

Heb je vragen over deze digitale tools of andere tips. Neem contact met ons op. We nemen graag met je door wat de voordelen en nadelen zijn van deze tools in de installatiebranche.

Gerelateerde Artikelen

Share: