We maken gebruik van cookies

Accepteer

Ruil bruto om voor netto en bespaar!

Een werknemer kost je gemiddeld tussen de 25% en 30% bovenop de kosten van het bruto maandloon. Het extra percentage betreft kosten die jij als werkgever maandelijks afdraagt aan de Belastingdienst, het pensioenfonds en de (verzuim)verzekeraar.

In sommige CAO’s is ook nog sprake van een vakantie- of tijdspaarfonds. Veel werkgevers vinden het lastig om in te schatten wat er van een salarisverhoging bij hun werknemers netto overblijft. Zeker bij een modaal inkomen is er een grote wig tussen ‘netto’ – de portemonnee van de werknemer – en ‘bruto’ – wat jij als werkgever betaalt. Ons advies: ruil bruto om voor netto

Ruil bruto voor netto

Je kunt dit in sommige gevallen zelfs uitruilen via het zogenaamde cafetariamodel. Zo kun je jouw werknemer een onbelaste onkostenvergoeding geven. Denk dan aan een vergoeding voor internet thuis, gebruik van de mobiele telefoon of voor was kosten. Daarnaast kun je jouw werknemer jaarlijks een netto reiskostenvergoedingen voor woon-werkverkeer betalen. Of de bonus (gedeeltelijk) uitruilen voor reiskosten. En heb je de vrije ruimte voor de werkkostenregeling al eens bekeken? Misschien kun je dat in één keer netto aan de werknemers uitkeren. Zo zijn er nog veel meer zaken die onbelast te verstrekken zijn.

DGA

Ook voor de directeur grootaandeelhouder (DGA) geldt deze regeling. Vergeet dus vooral jezelf niet bij het ruilen van bruto en netto. Als DGA kun je hiermee tot 52% inkomstenbelasting besparen terwijl je besteedbaar inkomen hoger wordt.

Gezamenlijk voordeel

Met het omruilen van bruto- naar netto componenten sla je dus twee vliegen in één klap. Je geeft de werknemer een vergoeding die hij direct kan uitgeven. Daarnaast bespaar jij die werkgeverslasten van 25 tot 30%.

Invoering regeling

Wij adviseren om vóór invoering van altijd goed onderzoek te doen. Hiermee voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Zo kan jouw CAO of arbeidsvoorwaarden het uitruilen niet toestaan. Ook moet je rekening houden met andere wettelijke aspecten en voorwaarden.

 

Gerelateerde Artikelen

Share: