We maken gebruik van cookies

Accepteer

Het familiebedrijf overnemen | Deel II

De overname van een familiebedrijf is veel meer dan een gewone financiële transactie. Geld is vaak niet het belangrijkste voor de huidige eigenaar. Die maakt zich zorgen over zijn opvolger. Gaat het lukken? Kan die het aan? Hoe ziet de toekomst voor de medewerkers eruit? Wat gebeurt er met de continuïteit en reputatie van het bedrijf? Daarbij is het bewaken van de goede familierelaties bij de overname van een familiebedrijf de voornaamste prioriteit. Kortom, emoties spelen een heel belangrijke rol bij de overname van het familiebedrijf. Des te belangrijker is het om ervoor te zorgen dat de bedrijfsovername transparant en goed geregeld wordt. In deze serie gaan we daar dieper op in. 

Fiscale Overwegingen 

Het overdragen van een familiebedrijf kan grote fiscale gevolgen hebben. Het is essentieel om professioneel advies in te winnen om vooraf de meest voordelige juridische en fiscale structuur te bepalen. Van ’t Hul is hierin gespecialiseerd en kan adviseren en ondersteunen om het overnameproces goed te laten verlopen.  

Overdracht en Belastingen 

Voor de fiscus maakt het geen verschil of het bedrijf binnen de familie wordt overgedragen of aan een externe partij wordt verkocht. Bij overdracht binnen de familie zijn er wel extra aandachtspunten: 

– Wordt de stakingswinst door de huidige eigenaar(s) afgerekend 

– Een passende koopprijs 

– Het gebruik van een holdingstructuur als nuttig instrument bij de verkoop 

– De oprichting van een persoonlijke holding door de koper 

Stakingswinst afrekenen of doorschuiven? 

Met de doorschuifregeling kun je je bedrijf overdragen aan je opvolger zonder belasting te betalen over de stakingswinst. De belastingverplichtingen worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Vanaf 2025 is de vereiste dat de nieuwe eigenaar minstens 3 jaar in dienst moet zijn van het bedrijf niet langer van toepassing. 

Voor een dergelijke overdracht aan je partner of kinderen geldt tot nu toe een eis van 36 maanden waarin de overnemer ‘werkzaam in het bedrijf’ moet zijn geweest. Deze regeling is alleen van toepassing op eenmanszaken, vennootschappen onder firma of maatschappen, niet op BV’s. 

Het gebruik van de bedrijfsopvolgingsregeling voor schenkingen is vanaf 2025 alleen mogelijk als de ontvanger 21 jaar of ouder is. Tot 1 januari 2025 geldt deze leeftijdsgrens nog niet. 

Maak vrijblijvend een afspraak 

Ben je van plan om het familiebedrijf over te dragen of over te nemen? Schakel dan de experts van VANTHUL in om je daarbij te helpen. We bepalen zorgvuldig en objectief de waarde van de onderneming. We helpen met de erf- en schenkbelasting en kijken we of je in aanmerking komt voor de bedrijfsopvolgingsregeling. Zo weet je zeker dat de financiële en fiscale kant van de overname goed geregeld is. Stuur een email aan Gerd@vanthul.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

In deel III van deze serie bespreken we Valkuilen en Waardering die belangrijk zijn bij de overdracht van een familiebedrijf. Alle berichten in deze reeks worden ook gepubliceerd op https://vanthul.nl/nieuws/  

Share: