We maken gebruik van cookies

Accepteer

Het familiebedrijf overnemen | Deel III

De overname van een familiebedrijf is veel meer dan een gewone financiële transactie. Geld is vaak niet het belangrijkste voor de huidige eigenaar. Die maakt zich zorgen over zijn opvolger. Gaat het lukken? Kan die het aan? Hoe ziet de toekomst voor de medewerkers eruit? Wat gebeurt er met de continuïteit en reputatie van het bedrijf? Daarbij is het bewaken van de goede familierelaties bij de overname van een familiebedrijf de voornaamste prioriteit. Kortom, emoties spelen een heel belangrijke rol bij de overname van het familiebedrijf. Des te belangrijker is het om ervoor te zorgen dat de bedrijfsovername transparant en goed geregeld wordt. In deze serie gaan we daar dieper op in. Dit artikel gaat over Valkuilen en Waardering.

Valkuilen 

 1. Gebrek aan planning: ?
  Onvoldoende voorbereiding vergroot het risico op onverwachte problemen en conflicten. 
 1. Familieconflicten:
  Discussie over leiderschap of verdeling van opbrengsten zet familierelaties onder druk. 
 1. Onrealistische verwachtingen:?
  Onrealistische verwachtingen over de waarde van het bedrijf of rol na de overdracht. 
 1. Fiscale verrassingen:?
  Onvoldoende fiscale planning vergroot het risico op hoge belastingen bij de overdracht. 

Waardering van het Bedrijf 

De overdracht vereist een goede voorbereiding om een fiscaal gunstig resultaat te bereiken. Een essentieel onderdeel is de waardering van het bedrijf. Een te lage waardering kan leiden tot conflicten met de fiscus. Het is belangrijk om een realistische prijs vast te stellen, rekening houdend met verschillende factoren zoals historische prestaties, toekomstverwachtingen en vermogen.  

Een passende koopprijs 

Een te lage koopprijs kan belastingproblemen met zich meebrengen, vooral bij transacties tussen familieleden. De fiscus let daarbij extra op de waardering van stille reserves en goodwill. Het verschil tussen de koopprijs en de werkelijke marktwaarde kan leiden tot belastingheffing voor zowel de verkoper als de koper. 

Persoonlijke holding verkoper 

Een persoonlijke holding kan helpen om de winst van het bedrijf belastingvrij te benutten. Dit kan de financiële last voor opvolgers verminderen.  

Persoonlijke holding van de koper 

Een persoonlijke holding biedt ook voordelen voor de opvolger, vooral op lange termijn. Het is belangrijk om de houdster- en werkmaatschappij zo snel mogelijk te consolideren tot een fiscale eenheid. Binnen deze structuur kan rente worden verrekend. Dat is gunstig voor de financiën van de opvolger. 

Maak vrijblijvend een afspraak 

Ben je van plan om het familiebedrijf over te dragen of over te nemen? Schakel dan de experts van VANTHUL in om je daarbij te helpen. We bepalen zorgvuldig en objectief de waarde van de onderneming. We helpen met de erf- en schenkbelasting en kijken we of je in aanmerking komt voor de bedrijfsopvolgingsregeling. Zo weet je zeker dat de financiële en fiscale kant van de overname goed geregeld is. Stuur een email aan Gerd@vanthul.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Alle berichten in deze reeks worden ook gepubliceerd op https://vanthul.nl/nieuws/  

 

Share: