Loonsverhoging van bijna 8 procent
Allereerst is afgesproken in de CAO van de installatiebranche dat de lonen de komende twee jaar met bijna 8 procent stijgen. Dat gebeurt niet in een keer, maar in drie stappen. Per 1 december stijgen de lonen met 3,5 procent. Op 1 juli 2020 komt daar nog eens 3,5 procent bij. Op 1 maart 2021 is de laatste verhoging, van 0,93 procent. Ook krijgen werknemers in februari 2021 een eenmalige uitkering van 306 euro bruto.
Extra beloningen voor jongeren
In de installatiebranche is nog steeds een tekort aan technische vakmensen. Daarom komen er maatregelen om het vak voor jongeren aantrekkelijker te maken. Zo worden de jeugdlonen hoger, vooral voor 21-jarigen. Voor BBL-leerlingen komt er zelfs een aparte loonschaal. Deze leerlingen gaan een dag per week naar school. Met de nieuwe cao wordt deze studiedag doorbetaald. Dat is niet alleen om meer mensen in de techniek te krijgen, maar ook om te laten zien dat leren en jezelf ontwikkelen loont.
Meer flexwerkers in vaste dienst
Daarnaast krijgen meer flexwerkers een vaste aanstelling. In de komende twee jaar komen er 5000 in vaste dienst. En dat is niet het enige voordeel voor deze groep. Voor scholing komen er namelijk ongeveer duizend vouchers ter waarde van maximaal 1500 euro beschikbaar. De vakbonden en werkgevers hebben afgesproken dat 10% van deze vouchers voor flexwerkers bestemd is. Zo kunnen ook zij zich laten bijscholen.
Generatiepact wordt een recht
In de vorige cao stonden al afspraken over een generatiepact. In de nieuwe cao wordt het generatiepact een recht waar werknemers zich op kunnen beroepen. Hierbij kunnen medewerkers vanaf 60 jaar minder gaan werken, zodat er een grotere kans is dat ze gezond hun pensioen halen. Tegelijkertijd geeft dit jongeren de kans om in te stromen. Om precies te zijn, kunnen oudere werknemers ervoor kiezen om 80% te werken in ruil voor 90% loon en 100% pensioenopbouw. Daar staat wel tegenover dat de leeftijd waarop ze in aanmerking komen voor extra vakantiedagen een jaar opschuift.
Advies nodig over de nieuwe cao? VANTHUL helpt
De afspraken in de nieuwe cao voor de installatiebranche zijn natuurlijk goed nieuws voor jouw werknemers. Met als bijkomend gevolg dat jouw installatiebedrijf straks misschien geen tekort aan vakpersoneel meer heeft. Maar het kost ook veel geld. Wil je tips hoe je alle verhogingen kunt betalen? Lees dan ons blog Waar betaal ik de cao verhoging van? Natuurlijk helpt Van ‘t Hul je ook graag met advies. Samen met jou kijken we hoe je de hogere kosten het best kunt betalen. Bel ons gerust even of maak een afspraak.