We maken gebruik van cookies

Accepteer

Corona update: Overbrugging voor zelfstandige ondernemers

De overheid heeft de verwachte Overbrugging voor zelfstandig ondernemers i.v.m. de Coronacrisis bekend gemaakt.

De regeling bestaat in feite uit 2 onderdelen. Het eerste onderdeel is een aanvulling van je inkomen als zelfstandige tot het sociaal minimum. Het tweede onderdeel is een lening die de overheid biedt. Voor beide regelingen gelden eigen voorwaarden die ik hierna uitleg.

Aanvulling inkomen

Als je als zelfstandige een beroep doet op deze regeling en je krijgt hem, dan word je inkomen aangevuld tot maximaal € 1.500 netto per maand voor gehuwden en € 1.050 netto per maand voor alleenstaanden. In tegenstelling tot wat eerst gemeld is en wat je veel leest geldt de regeling ook voor ondernemers met personeel én ook voor de directeur grootaandeelhouder (DGA) van een BV.
De volgende voorwaarden gelden:
  • Je bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn en jij moet in Nederland wonen
  • Er moet voldaan worden aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per jaar)
  • Je bedrijf moet voor 17 maart 2020 ingeschreven zijn bij de KvK
  • Naar waarheid verklaren dat het inkomen in de periode van ondersteuning minder zal bedragen dan het sociaal minimum door de coronacrisis
Voor directeuren van BV’s gelden nog de volgende aanvullende eisen:
  • Er moet sprake zijn van volledige zeggenschap
  • Het financiële risico moet door de DGA gedragen worden

Het is een inkomensaanvulling. Er zal achteraf gecontroleerd worden. Je eventuele inkomsten in deze periode worden dus aangevuld tot het sociaal minimum. Er wordt niet gekeken naar het inkomen van de partner. Wel doet de overheid een moreel appel op mensen om er alleen gebruik van te maken, als het echt nodig is.

Lening

Het is mogelijk een lening te krijgen van maximaal € 10.157 tegen een rente van 2%. De maximale looptijd van de lening is 3 jaar. Je hoeft pas af te lossen vanaf 1 januari 2021. Voor deze aanvraag moet je (naar waarheid) verklaren dat je liquiditeitsproblemen hebt door de coronacrisis.

Vragen

Heb je vragen over deze regelingen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder. Kijk ook op
deze pagina hoe we je verder kunnen ondersteunen.
Fill out my online form

Share: