We maken gebruik van cookies

Accepteer

Corona update: Coronavirus een ramp?

Handen schudden mogen we niet meer van onze minister-president, of beter van niet. Aanvankelijk wekten onze deskundigen de indruk dat het wel zou kunnen meevallen. Goed je handen wassen en nog een paar van die praktische tips en we zouden de dans wel ontspringen.

Nu we een maand lang niet meer vliegen van en naar de VS, lijkt er toch meer narigheid door het Coronavirus  te ontstaan. Niet meer op grote schaal reizen heeft zeer grote invloed op de werkgelegenheid van bijvoorbeeld Schiphol. Daar werken 50.000 mensen. In het toerisme vallen klappen en we hebben nu ook meegemaakt dat als onze fabrieken in China haperen, onze eindproducten ook niet mee kunnen worden gemaakt. Denk aan de automobiel industrie.

Stikstof probleem

De verminderde productie in China pakt gunstig uit voor het milieu (minder CO2 uitstoot) en als we minder gaan vliegen wordt het stikstofprobleem mogelijk ook minder groot. “Ieder nadeel heb z’n voordeel.”

Tot nu toe heeft onze goed draaiende economie voldoende veerkracht, maar in hoeverre gaat het Coronavirus onze economie wel raken en wat kun je als ondernemer zelf doen de gevolgen te beteugelen? Van groot belang is voldoende werkkapitaal beschikbaar te hebben en als je voldoende eigen vermogen in stand houdt, vergroot dat de veerkracht van je onderneming.

Werk aan je werkkapitaal

Werkkapitaal van je onderneming is kortweg het saldo van je voorraad, je debiteuren en je banktegoeden minus kortlopende schulden als crediteuren, belastingen, bankkrediet. Een paar weken minder of nauwelijks omzet zal je werkkapitaal sterk kunnen verminderen. Je vaste kosten lopen immers door, zoals personeelskosten, huur van je pand, leaseverplichtingen.

Overweeg een bankkrediet

Overweeg versterking van je werkkapitaal met bankkrediet. Als historische cijfers goed zijn kan een kredietverruiming je erg helpen. Betaling van je crediteuren kun je even vertragen en misschien gaat het kabinet toestaat dat we belastingen later betalen dan nu is vereist.

Vermindering van de aanslag

Vraag ook zo snel mogelijk vermindering aan van je voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Investeringen verminderen je werkkapitaal. Als investeringen onvermijdelijk zijn is het niet anders, maar probeer zo mogelijk investeringen uit te stellen. Opleidingen voor je medewerkers helpen je als ondernemer mee te komen in nieuwe technologie. Probeer te schuiven met de opleidingen, voor zover je niet al door kabinetsmaatregelen wordt gedwongen.

Voldoende eigen vermogen helpt je om je te wapenen tegen tegenvallers. Stel winstuitkeringen daarom even uit als dat kan. Advies nodig? De adviseurs van VANTHUL staan voor je klaar. Met behulp van onze inzichten maak je strategische keuzes, die je bedrijf vooruit helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Laat het Coronavirus jou niet de baas worden.

Share: