De Hard Werken Paradox

 

De meeste installatiebedrijven groeien door meer werk aan te nemen en vervolgens meer personeel aan te nemen (vaak in die volgorde). Meer werk aannemen is makkelijk, er is een tekort aan installatiebedrijven en dus is iedereen druk.

De aanvragen stromen binnen en iedereen is succesvol, zo lijkt het.

Maar als je dieper kijkt dan is er sprake van een groot probleem. E-installateurs groeien namelijk in de verkeerde volgorde.

Elektrotechnische installatiebedrijven groeien namelijk niet op de goede manier. Ze groeien door meer van hetzelfde werk aan te nemen en hierdoor blijven ze zitten met meer werk met een lage marge waar meer personeel voor nodig is.

Het personeel heeft een hoger salaris (want moet elders worden weggekocht) en uiteindelijk is er meer personeel nodig op kantoor wat weer zorgt voor hogere overhead kosten. En ondernemers die dit allemaal niet doen, werken zelf steeds harder. Dagen van 6.00 tot 21.00 uur zijn (helaas) geen uitzondering als eigenaar van een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Je kunt niet nu nog steeds (en steeds opnieuw) deze fout maken. Het gaat ten koste van jouw gezondheid, jouw familie en uiteindelijk jouw geluk. Het is niet voor niets dat van de ondernemers 1 op de 2 huwelijken strandt, waarbij het landelijk gemiddelde nog steeds op 1 op de 3 huwelijken strandt.

Wat is dan wel de juiste volgorde om te groeien?

De juiste volgorde is eerst de capaciteit van je bestaande team. Dit doe je door efficiënter te werken. Maar je werkt al zo efficiënt? Ben je steeds bezig met het analyseren van voor- en nacalculaties? Ben je steeds in gesprek met jouw team hoe het nog efficiënter kan? Bereken je steeds vooraf en na afloop de toegevoegde waarde per uur per medewerker, per project, per productgroep en per periode? Wanneer het antwoord op 1 van de vorige vragen nee is, dan weet ik zeker dat er ruimte is om efficiënter te werken.

Wanneer je efficiënter werkt, ontstaat er ruimte om te groeien. Groeien binnen je bestaande team. Groeien met hogere marges. Groeien zonder extra kopzorgen.

Op deze manier groeien stelt je in staat om meer vermogen te vergaren. Alleen jij kiest wat je doet met dit geld, ga je dit terug investeren in je bedrijf door verder te groeien, door meer goede mensen aan te nemen en vervolgens mooiere en betere klussen te krijgen. Of kies je ervoor om juist niet je bedrijf te laten groeien, maar bijvoorbeeld te investeren in onroerend goed of aandelen?

Wil je weten hoeveel efficiënter jij nog kunt werken? Bezoek ons Congres Nooit Meer Personeelstekort op Vrijdag 24 september 2021. Schrijf je hier in: Nooit Meer Personeelstekort Congres

Binnen 12 maanden behalen onze klanten de volgende successen:

  • Een winstverbetering van 201,64%
  • Een omzetgroei van 20,1%
  • Minder tijdsbesteding eigenaar 20,8% (1 dag per week)

Share: