We maken gebruik van cookies

Accepteer

Dit is het verschil tussen een accountant en een boekhouder

Accountant vs boekhouder… Wat is het verschil en wat kan ik van ze verwachten?

Cijfertjes verwerken, de boekhouding controleren en btw-aangifte doen: taken die elke ondernemer het liefst laat liggen. Zeker als je niet echt verstand hebt van dit soort zaken. Jij houdt je liever bezig met de zaken die er echt toe doen en die jouw organisatie laten groeien. Snappen wij, maar toch is het noodzakelijk dat je jouw boekhouding goed bijhoudt. Hulp nodig bij jouw boekhouding, maar vraag jij je af wat nou precies het verschil is tussen een boekhouder of een accountant? Je leest het in dit blog.

 

Boekhouder: vrij beroep

Een boekhouder is gespecialiseerd in boekhouding. Dit wil zeggen dat een boekhouder zich voornamelijk bezighoudt met:

  • Het registreren van boekhoudkundige verrichtingen
  • Facturen opmaken
  • Het uitvoeren van bankverrichtingen
  • BTW-aangifte doen
  • Jaarrekening en resultatenrekening opstellen

Het vak van boekhouding is een vrij beroep. Iedereen mag zichzelf dus een boekhouder noemen. Ja, ook mensen die geen diploma hebben of een opleiding tot boekhouder gevolgd hebben, mogen zichzelf dus een boekhouder noemen. Het is zelfs zo dat er ook geen toetsing van kwaliteit plaatsvindt. Iedereen die een boekhoudkantoor wil beginnen, mag dat doen. Uiteraard is er wel een aantal koepelorganisaties die de kwaliteit van boekhouders waarborgen. Zo weet je zeker dat je een gespecialiseerde en gecertificeerde boekhouder hebt.

Accountant: beschermd beroep

Waar een boekhouder zich voornamelijk bezighoudt met de boekhouding, houdt een accountant zich vooral bezig met het controleren van de cijfers uit die boekhouding. Vaak worden de cijfers opgesteld door een boekhouder en gecontroleerd door een accountant. Uiteraard kan een accountant ook zelf cijfers opstellen. Daarnaast is een accountant in tegenstelling tot boekhouder wel een beschermd beroep. Hiervoor is dus wel een opleiding en diploma vereist. Sterker nog: jezelf uitgeven voor accountant zonder dat je hiervoor het diploma hebt, is strafbaar!

VANTHUL gaat verder dan cijfers

De accountants bij VANTHUL houden zich met veel meer bezig dan alleen salarisstroken en jaarrekeningen. Ze denken met je mee op allerlei gebieden. Met de hulp van onze adviseurs en fiscalisten schrijven ze plannen voor onder meer bedrijfsovername, rendementsverbetering en fiscale optimalisatie. Zo heeft een accountant van Van ’t Hul een grote toegevoegde waarde voor jouw bedrijf. Als je niet alleen iemand zoekt die je cijfers in orde maakt, maar ook iemand die met je meedenkt en helpt om je bedrijf succesvol te maken, dan zit je goed bij Van ’t Hul.

Wil je meer weten over het verschil tussen een boekhouder of een accountant? Of wil je meer informatie over waarmee we je van dienst kunnen zijn? Neem dan gerust contact met ons op. 

Share: