Fiscale voordelen voor elektrische auto’s

Per 1 januari 2019 zijn de fiscale voordelen voor volledig elektrische auto’s beperkt. Het verlaagde bijtellingspercentage van 4% geldt alleen nog maar over de eerste € 50.000 van de catalogusprijs van de auto.

Voor het meerdere geldt het normale bijtellingspercentage van 22%. Zakelijke rijders kunnen in 2019 echter nog steeds fiscaal voordeel behalen door een volledig elektrische auto (EV) te rijden. Naast het verlaagde bijtellingspercentage gelden namelijk ook nog de volgende voordelen:

  • de ondernemer die een EV koopt, kan aanspraak maken op 27% milieu-investeringsaftrek over een maximale investering van € 40.000;
  • bij de aanschaf van een EV is geen BPM verschuldigd;
  • voor een EV is geen MRB verschuldigd.

Van deze aanvullende fiscale voordelen gaat eveneens een grote aantrekkingskracht uit. In de praktijk blijkt namelijk dat veel meer EV’s werden gekocht dan was voorzien. Zo werden er in 2018 25.068 EV’s gekocht terwijl 11.000 EV’s waren voorzien. Voorspeld wordt dat er in 2019 16.000 EV’s worden gekocht. De RAI verwacht echter dat in 2019 28.000 EV’s verkocht zullen worden.

Dit succes betekent dat de overheid veel meer geld kwijt is aan fiscale voordelen dan verwacht. In de Tweede Kamer zijn dit jaar al diverse keren vragen gesteld over de wenselijkheid van deze regelingen. Wie nog gebruik wil maken van de fiscale voordelen, doet er daarom verstandig aan om daar niet te lang mee te wachten.

Heb je vragen? Neem contact met ons op, we helpen graag!

Share: