Je hoort (alweer) een plof in de gang. Aha, de postbode is geweest. Je loopt (alweer) richting de brievenbus en ook al ben je nog op flinke afstand, je ziet hem al liggen: DE BLAUWE ENVELOP. Er zijn maar weinig mensen die blij worden van het beeld wat ik zojuist schetste. Sommige mensen krijgen het zelfs al benauwd bij het zien van de gevreesde blauwe envelop. Niemand heeft zin in gedoe met de Belastingdienst. De afgelopen periode heb ik uitgelegd en ook nu weer leg ik uit hoe je ervoor kunt zorgen dat het aantal blauwe enveloppen dat jouw deurmat bereikt beperkt blijft. Dit artikel is het derde en laatste deel van een drieluik en richt zich op de vennootschapsbelasting. In onderstaande tekst ga ik ervan uit dat het boekjaar van jouw onderneming gelijk is aan een kalenderjaar.
Vennootschapsbelasting
Doe je de aangifte 2018 zelf? Dan betaal je geen belastingrente als je de aangifte voor 1 april 2019 indient. Doe je de aangifte na 1 april 2019, houd er dan wel rekening mee dat als uit de aangifte een te betalen bedrag blijkt, hierover vanaf 1 juli 2019 tot 19 weken na ontvangst van de aangifte door de belastingdienst 8% belastingrente verschuldigd is. Daarom is het ook zo belangrijk om je voorlopige aanslag gedurende het jaar goed af te stemmen op je situatie.
Is de vennootschapsbelasting juist?
Hoe zorg je er voor dat de aangifte vennootschapsbelasting juist is? De bron van een goede aangifte is een sluitende administratie. Als je er voor zorgt dat de administratie periodiek op een vast moment(bijvoorbeeld elke maandagochtend) boekt, is de kans dat de administratie niet sluit beperkt. Ook is het handig een aparte rekening te hebben waarvan u bedrijfskosten betaalt en dit niet vanuit privé doet. Op deze manier gaan zakelijke en privé kosten niet door elkaar lopen.
Dus hoeveel blauwe enveloppen ga jij dit jaar voorkomen? Lees vooral ook het eerste deel van het drieluik welke zich richt op de inkomstenbelasting en toeslagen en het tweede deel van het drieluik welke zich richt op omzetbelasting en loonheffingen.