1. Zorg voor inzicht in je kasstroom
Als je goed op de hoogte bent van je omzet en kosten, dan weet je ook waar de knelpunten zitten. Daarom is het belangrijk om allereerst een goed inzicht te hebben in je kasstroom. Dat doe je door elke maand de cijfers op een rijtje te zetten. Dat kan gewoon in een excel-bestand. Of schaf een automatische toepassing aan, zoals Speedbalance of Visionplanner. Deze zijn altijd up-to-date, omdat ze gekoppeld zijn aan je administratie. Zo weet je precies hoe je bedrijf ervoor staat en zie je op tijd waar tekorten ontstaan. Op basis van die informatie kun je aan de slag met oplossingen.
2. Stel investeringen uit
Zodra je tekorten hebt, is het onverstandig om investeringen te doen. Hoe verleidelijk het ook is om juist nu in je bedrijf te investeren, stel het nog even uit. Je kunt nu beter je beschikbare middelen gebruiken om je onderneming door deze crisis heen te loodsen. Op die manier komt het voortbestaan van je bedrijf zo min mogelijk in gevaar.
3. Vraag om langere betaaltermijnen
Het is natuurlijk erg vervelend als je bepaalde rekeningen niet kunt betalen. Schroom in dit geval niet om contact op te nemen met de leverancier of andere crediteur. Vooral in deze tijd zijn veel bedrijven bereid om met je mee te denken over een betalingsregeling of andere vorm van uitgestelde betaling. Maak duidelijke afspraken en kom deze ook na. Zo behoud je een goede relatie met bijvoorbeeld je leveranciers.
4. Maak gebruik van de Regeling compensatie transitievergoeding
Om je liquiditeit te vergroten, kun je gebruik maken van de Regeling compensatie transitievergoeding. Die houdt in dat de overheid transitievergoedingen compenseert die je hebt betaald na het ontslag van langdurig arbeidsongeschikte werknemers. Het gaat hierbij om transitievergoedingen vanaf 1 juli 2015. De vergoeding van de overheid is maximaal het brutoloon dat je hebt doorbetaald tijdens de ziekteperiode. Je ontvangt alleen compensatie over de eerste 24 maanden van ziekte. Wil je meer weten of deze regeling aanvragen? Je vindt alle informatie op de website van het UWV
5. Vraag verschillende steunmaatregelen aan
Vanwege de coronacrisis zijn veel speciale steunmaatregelen in het leven geroepen. Zo kun je uitstel van belastingbetaling aanvragen bij de Belastingdienst. Verder kun je termijnbetalingen van een lening zes maanden stopzetten. Je bedrijfswagens tijdelijk schorsen is ook mogelijk. Als bedrijf heb je recht op verschillende steunmaatregelen tegelijk. Je vindt alle regelingen en websites met details in ons blog over de steunmaatregelen voor de installatiebranche.
Vragen over liquiditeit? VANTHUL helpt
Zit je met vragen over je verminderde liquiditeit? Of heb je hulp nodig bij het aanvragen van steunmaatregelen? Onze specialisten staan voor je klaar. We hebben veel ervaring met orde op zaken stellen bij kasstroomdips en kunnen je daarom goed helpen. Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn, bijvoorbeeld door je structureel beter inzicht te geven in je kasstroom. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een afspraak op afstand.
Link toevoegen naar blog ‘Dit zijn de steunmaatregelen voor de installatiebranche’