Hoe voorkom je gezeur met de Belastingdienst 2/3

De beruchte blauwe enveloppen kunnen voor heel wat onrust zorgen. Wij vertellen je graag hoe je dit kunt voorkomen…

Je hoort (alweer) een plof in de gang. Aha, de postbode is geweest. Je loopt (alweer) richting de brievenbus en ook al ben je nog op flinke afstand, je ziet hem al liggen: DE BLAUWE ENVELOP. Er zijn maar weinig mensen die blij worden van het beeld wat ik zojuist schetste. Sommige mensen krijgen het zelfs al benauwd bij het zien van de gevreesde blauwe envelop. Niemand heeft zin in gezeur met de Belastingdienst. De komende tijd leg ik je uit hoe je ervoor kan zorgen dat het aantal blauwe enveloppen die jouw deurmat bereiken beperkt blijft. Dit artikel is het tweede deel van een drieluik en richt zich op de omzetbelasting en loonheffingen. In onderstaande tekst ga ik er vanuit dat je een maand als loontijdvak/aangiftetijdvak hebt.

Omzetbelasting

Een ondernemer komt al gauw in aanraking met de omzetbelasting. Voorkom gezeur met de Belastingdienst op het gebied van de omzetbelasting door de aangifte juist en volledig te doen. Ook moet je de betaling op tijd en volledig doen. We nemen de maand januari 2019 als voorbeeld. Jouw btw-aangifte over januari 2019 moet voor de laatste dag van de maand volgend op die maand ingediend zijn(28 februari 2019). Uit de aangifte blijkt welk bedrag je verschuldigd bent of terug krijgt. Een te betalen bedrag moet voor de laatste dag van de maand (28 februari 2019) op de rekening van de Belastingdienst zijn bijgeschreven.

Dat je ook nog op de laatste dag van de maand kunt betalen, is dus een misvatting, want de bijschrijving vindt vaak pas een dag later plaats tenzij de betaalopdracht als spoedbetaling wordt aangeleverd. Ligt de laatste dag van de maand in het weekend, dan wordt het geld pas op maandag bijgeschreven. Bij de Belastingdienst worden beide gevallen dus gezien als een te late betaling en krijg je een verzuimboete opgelegd (in een blauwe envelop). Er geldt wel een coulancetermijn van 7 dagen voor de betaling, maar deze coulancetermijn kun je niet meerdere keren achter elkaar gebruiken.

Voorkom gezeur met de belastingdienst

Hoe zorg je ervoor dat de btw-aangifte juist is? Als je de btw-administratie goed inricht, vloeien hier de gegevens voor de btw-aangifte al uit voort. Van belang is de facturen bij registratie reeds te controleren op juistheid. Is bijvoorbeeld het hoge btw-percentage vermeld terwijl het lage percentage van toepassing is, laat de factuur dan gelijk door de leverancier aanpassen. Zo voorkom je dat de Belastingdienst de door jou teveel afgetrokken belasting bij jou naheft (en je dus weer een blauwe envelop krijgt).

Besteed je de btw-aangifte uit aan een fiscalist, zorg er dan voor dat hij de gegevens zo snel mogelijk na afloop van de maand ontvangt. Als uiterste termijn kun je 10 werkdagen voorafgaand aan de uiterste aangiftedatum aanhouden (14 februari 2019). Zo heeft de fiscalist de tijd de gegevens te verwerken en heb je nog even de tijd om de betaling te verrichten.

Loonheffingen

Heb je personeel in dienst? Dan kom je in aanraking met loonheffingen. Loonheffingen bestaan uit: loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Om gezeur met de Belastingdienst te voorkomen op het gebied van loonheffingen is het belangrijk dat je de aangifte juist en volledig doet. Ook moet je de betaling op tijd en volledig doen.

We nemen de maand januari 2019 als voorbeeld. Jouw aangifte loonheffingen over januari 2019 moet voor de laatste dag van de maand volgend op die maand  ingediend zijn (28 februari 2019). Uit de aangifte blijkt welk bedrag je verschuldigd bent. Dit bedrag moet voor de laatste van de maand (28 februari 2019) op de rekening van de Belastingdienst zijn bijgeschreven. Hier geldt hetzelfde als bij de omzetbelasting: op de laatste dag van de maand betalen is te laat, tenzij de betaling als spoedbetaling wordt aangeleverd.

Kloppen alle gegevens?

Hoe zorg je er voor dat de aangifte loonheffingen juist is? Als je de loonadministratie goed inricht, vloeien hier de gegevens voor de aangifte loonheffingen al uit voort. Zijn er dus wijzigingen in inhoudingspercentages en belastingpercentages pas deze in de maand januari al gelijk aan. Zijn er wijzigingen in arbeidsduur of ziekte, voer deze dan bij de maandelijkse verloning door. Besteed je de aangifte loonheffingen uit aan een fiscalist, zorg er dan voor dat hij de gegevens zo snel mogelijk na afloop van de maand ontvangt. Als uiterste termijn kunt u 10 werkdagen voorafgaand aan de uiterste aangiftedatum aanhouden (14 februari 2019). Zo heeft de fiscalist de tijd de gegevens te verwerken en heb je nog even de tijd om de betaling te verrichten.

Dus hoeveel blauwe enveloppen ga jij dit jaar voorkomen? Lees vooral ook het eerste deel van het drieluik welke zich richt op de inkomstenbelasting en toeslagen. Het derde deel van het drieluik volgt binnenkort. Hier richten we ons op de vennootschapsbelasting.

 

 

Gerelateerde Artikelen

Share: