We maken gebruik van cookies

Accepteer

Vooruitzichten in de installatiebranche

Hoe staat het ervoor met de installatiebranche in deze crisis? Uit de BouwMonitor blijkt dat de slechte verwachtingen tot nu toe niet uitkomen. Je leest in dit blog alle details en de vooruitzichten.

Verschil tussen W- en E-installatiebedrijven

Tweederde van de installatiebedrijven verwachtte in april een veel lagere omzet. Uiteindelijk viel dit mee: ongeveer 1 op de 3 ondernemingen in de installatiesector had echt een lagere omzet. Maar niet over de hele branche zijn algemene uitspraken te doen. Er blijken namelijk verschillen te zijn tussen E-installatiebedrijven, die zich bezighouden met elektrotechniek, en W-installatiebedrijven, die zich richten op werktuigbouwkundige installaties. Hieronder laten we de verschillen per bedrijfssoort zien.

Zo staat de W-installatiesector ervoor

De W-installatiebedrijven lijken minder last te hebben van de coronacrisis dan de E-sector. Dit is de situatie op dit moment:

  • 19% van de bedrijven had in april met uitgestelde opdrachten te maken. In maart was dit 21%.
  • 7% van de ondernemingen had in april geannuleerde projecten. In maart was dit 9%.
  • 38% had een lagere omzet, maar daar staat tegenover dat 27% juist een omzetstijging noteerde. De omzet lijkt dus te verschuiven.
  • De orderportefeuille was voor ongeveer een half jaar gevuld in zowel maart als april, maar er was in april wel een kleine daling.

De situatie in voor E-installatiebedrijven

Voor de E-installatiesector ziet het er wat minder rooskleurig uit dan voor de W-bedrijven. Zo staan E-bedrijven er nu voor:

  • 26% van de bedrijven had in april met uitgestelde opdrachten te maken. In maart was dit nog 31%, dus er is wel een daling.
  • 17% van de ondernemingen kreeg in april annuleringen. In maart was dit 16%. Dat betekent een lichte stijging van geannuleerde projecten.
  • 44% had een lagere omzet, terwijl slechts 5% een omzetstijging liet zien. In de E-sector lijkt de omzet dus weg te vallen.
  • De orderportefeuille was in maart en april voor ongeveer 3 maanden gevuld. Hier was juist een lichte stijging te zien.

Financiële positie

Toch kan de meerderheid van de installatiebedrijven het hoofd nog boven water houden: 66% ontvangt geen overheidssteun. 11% krijgt deze wel en 13% verwacht de komende tijd alsnog van de steun gebruik te maken. Daarnaast betaalt 65% zijn rekeningen nog steeds op tijd. 7% heeft de betalingstermijnen wel verlengd en 13% denkt dat nog te moeten doen. De meeste ondernemingen staan er op dit moment dus nog goed voor.

Vooruitzichten voor deze maand

De coronacrisis is helaas nog niet voorbij. De installatiebranche verwacht deze maand dan ook nog steeds omzetdalingen. Daarbij zijn opvallende verschillen tussen W- en E-bedrijven en kleine en grotere ondernemingen:

  • W-installatiebedrijven verwachten in mei een omzetdaling van 18%, terwijl E-bedrijven 25% van de omzet denken te verliezen
  • Kleinere bedrijven, met ongeveer 5 tot 25 werknemers, verwachten flinke omzetdalingen van 20 tot 29%. Grote ondernemingen schatten dit percentage een stuk lager in

Een verklaring voor het verschil in verwachting tussen kleine en grote bedrijven is dat kleine ondernemingen vooral particuliere opdrachtgevers hebben. Die zijn eerder geneigd om klussen te annuleren of uit te stellen dan zakelijke klanten. Daarnaast ligt het ziekteverzuim hoger dan normaal. Dat levert voor kleine bedrijven meer problemen op dan voor grote.

Financieel advies van VANTHUL

Wil je weten hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat en of je bijvoorbeeld de komende maanden zonder problemen door kunt komen? Schakel de experts van VANTHUL dan in. We kijken samen met jou waar de knelpunten zitten en adviseren je over de beste stappen. Als je meer informatie wilt, bel of mail ons dan even.

Fill out my online form

Share: