We maken gebruik van cookies

Accepteer

Waarom een soepel draaiend team belangrijk is

Een aantal jaar geleden kwam ik in contact met een elektrotechnisch installatiebedrijf in de kop van Noord-Holland. Ben en John waren eigenaar van dit bedrijf. Ze hadden al veel geprobeerd te veranderen in de organisatie. Zo waren ze van uren afgestapt.    Toch merkten ze dat hun teamleden omzet lieten liggen. Zo deden ze op een jaarlijkse onderhoudsklus niet alleen het onderhoud, maar vervingen ze ook onderdelen. Dat was geen onderdeel van het jaarlijkse abonnement. De teamleden gaven dit soort dingen niet door. Ben en John raakten meer en meer gefrustreerd hierover. Ze misten hierdoor heel veel omzet. Wij hebben hen geholpen dit te doorbreken. Lees hieronder hoe.

Maak duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is

Toen ik bij Ben en John startte was er geen duidelijke taakverdeling. Dat was niet alleen bij de eigenaren, maar ook bij de teamleden. Daarom hebben we duidelijke taakverdelingen gemaakt en ook de monteurs duidelijk gemaakt dat ook zij verantwoordelijk zijn voor het bestaan van het bedrijf.

Daarnaast hadden de eigenaren het idee dat ze alles zelf moesten doen. Maar daardoor kwam er niets van de grond.

Dagelijkse samenkomsten

Neem iedere ochtend maximaal 20 minuten de tijd voor alle teamleden (dus niet alleen kantoor!), om met elkaar te delen waar ze die dag mee bezig zijn en waar ze mee vastlopen. Dat is ook een mooi moment om de planning van de dag met je mensen te bespreken. Je weet dan ook van elkaar waar je mee bezig bent.

En wat doen de mensen die onderweg zijn? Die loggen natuurlijk ook in. Gelukkig hebben we tegenwoordig tools als Zoom, Microsoft Teams en Gotomeeting. Er is dus geen reden meer om niet op afstand in te loggen.

Maak het meetbaar

Wat niet gemeten wordt, wordt niet aangestuurd. Daardoor krijg niet alleen jij als eigenaar het gevoel dat je het niet onder controle hebt. Je teamleden zullen dat ook hebben. En dat zorgt voor een negatieve sfeer. Zorg er dus voor dat je meetbaar maakt wanneer een teamlid zijn verantwoordelijkheid neemt en wanneer niet.

Als je bijvoorbeeld veel omzet mist op abonnementen, zou je eens kunnen bijhouden hoeveel extra omzet er uit abonnementen komt, vanaf het moment dat je de verantwoordelijkheden juist hebt verdeeld.

Maak er een project van om je grootste problemen van dit moment aan te pakken in hapklare brokken.

Maak het zichtbaar

Maak het niet alleen meetbaar, maar maak het ook zichtbaar. Zorg ervoor dat je op de 1 of andere manier in je bedrijf zichtbaar hebt wat de doelen zijn en hoever we zijn om ze bereikt te hebben. Dat geeft iedereen het gevoel dat ze bijdragen aan het succes van het bedrijf en daarmee groeit de teamgeest!

Maak het leuk

Waarom zou je er niet iets leuks van maken? De laatste tijd zien we themamaanden niet alleen meer bij de grote techbedrijven. En dat is maar goed ook, want wij als MKB-bedrijven kunnen veel leren van de aanpak van dit soort bedrijven.

Maak een themamaand van de grootste uitdagingen die je op dat moment hebt. En koppel er een leuke team beloning aan vast als het doel bereikt wordt. Dat hoeft niets groots te zijn. Een kantoorlunch betaald door het bedrijf is al een leuke gezamenlijke activiteit om te doen.

Daarom is een team belangrijk

Je team is belangrijk omdat ze het gezicht naar buiten zijn voor je bedrijf. Je kan als ondernemer niet overal tegelijkertijd zijn. Daarom is het belangrijk dat je team goed voor je klanten zorgt en daarmee ook voor je bedrijf.

Met dit in het achterhoofd hebben wij bij Ben en John een soepel draaiend team ontwikkeld. Heb je vragen over hoe je dit aanpakt? Neem contact met ons op.

 

Gerelateerde Artikelen

Share: