Moet ik echt blijven werken tot mijn 67ste

67? Dat duurt nog heel lang… Of toch niet? En moet ik echt tot mijn 67ste blijven werken? Wij hebben de feiten op een rijtje gezet.

Moet ik echt blijven werken tot mijn 67ste?!

De overheid laat er geen gras over groeien: we moeten allemaal langer doorwerken. Om precies te zijn tot ons 67e. Dat is best wel een hele uitdaging. Zeker als je nagaat dat sommige mensen al op hun 17e beginnen met werken. Want het is niet alleen fysiek zwaar om tot die hoge leeftijd te werken, ook mentaal trekken veel mensen het niet. Maar is het echt zo dat jij tot je 67ste moet blijven werken, of zijn er ook alternatieven? Je leest het in dit blog.

Goed om te weten over die hogere pensioenleeftijd

Goed nieuws: het is niet per definitie zo dat jij ook moet blijven werken tot je 67ste. Waarom niet? Ten eerste omdat de pensioenleeftijd niet verplicht omhoog gaat. Hiermee bedoelen we dat pensioenfondsen en verzekeraars niet verplicht zijn om de pensioenleeftijd ook echt naar 67 jaar te verhogen. Wel is het zo dat als zij dit niet doen, jij jaarlijks minder pensioen mag opbouwen dan voorheen. Dit betekent dat je dan ook minder pensioen krijgt. Daarnaast is het zo dat je bij de meeste pensioenregelingen al vanaf je 60ste met pensioen kunt gaan. In sommige gevallen is dat zelfs al vanaf je 55ste. Kijk daarom je pensioenregeling na om te weten te komen wat jouw minimale gerechtigde pensioenleeftijd is.

Doe een financiële APK  

Eigenlijk is vitaliteit het belangrijkste punt dat langer doorwerken in de weg staat. Zeker bij fysiek zware beroepen. Hoe kun je zo lang mogelijk en op een gezonde manier blijven werken? Dat is een vraag waar je tegenwoordig bij de start van je carrière al over na moet denken. Maar niet alleen werknemers hebben ermee te maken. De overheid moet er ook rekening mee houden en in haar beleid op anticiperen. Hoe? Door te investeren in opleidingen bijvoorbeeld. Of door werknemers te verplichten regelmatig een financiële APK door een accountant uit te laten voeren. Zo weet je als werknemer precies hoe je ervoor staat en wat je mogelijkheden zijn. Het is namelijk zo dat de AOW en het werkgeverspensioen uiteenlopen. Je officiële pensioenleeftijd loopt daardoor niet gelijk met de leeftijd waarop je voor het eerst AOW krijgt van de staat. Het is dus alleen al om die reden niet verkeerd om uit te rekenen wat jouw ideale pensioendatum is. Hulp nodig? Wij helpen je graag!

Mogelijk alternatief: het deeltijdpensioen  

Zie jij het echt niet zitten om tot je 67e fulltime te werken? Dan is het wellicht ook een optie om vervroegd met deeltijdspensioen te gaan. Werknemers kunnen – afhankelijk van de precieze voorwaarden in hun pensioenregeling – vanaf hun 55e of 60e met deeltijdpensioen gaan. Steeds meer mensen richten hun pijlen op deze deeltijd pensionering. Je bouwt dan langzaam af met werken en kunt zo meer genieten van je vrije tijd. Je gaat bijvoorbeeld parttime werken in plaats van fulltime. De uren die je werkt worden gewoon betaald en je vrije dagen worden aangevuld met het deeltijdpensioen. Het grote voordeel hiervan? Je kunt minder werken zonder dat de aanspraak op je pensioen wordt belast. Er zit wel een nadeel aan het deeltijdpensioen. Je totale pensioenuitkering is namelijk minder hoog dan wanneer je fulltime blijft werken. Je bouwt tenslotte alleen nog maar pensioen op over de uren die je werkt.

 

Wil je meer advies over dit alternatief? En wil jij weten of dit financieel mogelijk is voor jou? Neem dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden. Bel 0297 231717 of mail naar support@vanthul.nl

 

Lees ook: Het nieuwe pensioenstelsel, wat zijn de gevolgen van het nieuwe pensioenplan?

Gerelateerde Artikelen

Share: