We maken gebruik van cookies

Accepteer

Kan ik eerder met pensioen?

Voor velen is het een droom om eerder met pensioen te gaan. Alle tijd van de wereld om te genieten van al het moois in de wereld. Je familie, hobby’s, reizen, sport noem het maar op.

Eerder met pensioen gaan

Helaas denkt de overheid hier anders over. De AOW-leeftijd loopt maar op. Hoe kun je er voor zorgen dat je toch eerder met pensioen kunt gaan?

Hoeveel heb je nu opgebouwd?

Om te kunnen bepalen of het voor jou ook mogelijk is om eerder met pensioen te gaan, moet je eerst wat onderzoek doen. Hoeveel pensioen heb je namelijk al opgebouwd? Of heb je nog helemaal geen pensioen opgebouwd? Dit kun je eenvoudig opvragen bij www.mijnpensioenoverzicht.nl. Om deze gegevens te kunnen inzien moet je echter wel een DigiD hebben.

En ben je geschrokken van wat je zag? Of heb je een bewuste keuze gemaakt om juist geen pensioen op te bouwen. Ondernemers in de installatiebranche houden ook helemaal niet van de term pensioen. Misschien heb je wel op een andere manier vermogen opgebouwd om later van te kunnen leven. Pensioen is namelijk niets meer dan een manier om, nadat je gestopt bent met werken, toch nog de bloemetjes buiten te kunnen zetten.

Misschien heb je er voor gekozen om je vermogen in de onderneming te houden. Of heb je onroerend goed gekocht dat je kunt verhuren. Of heb je een verzameling whisky flessen die veel waard is. Hoe je vermogen er ook uitziet? Om te bepalen of je eerder kunt stoppen met werken is het belangrijk om te weten hoeveel je hebt.

Hoeveel heb je nodig?

Weten hoeveel vermogen je hebt opgebouwd kan leuk zijn. Maar hoe kom je erachter of dit voldoende is? Het zou heel vervelend zijn als je eerder stopt met werken en later beseft dat dit toch te vroeg was. Het is namelijk altijd makkelijker om te wennen aan meer geld, dan aan minder. Een goede graadmeter van hoeveel je nodig hebt als pensionado, is wat je nu iedere maand uitgeeft. Dit kun je als vertrekpunt zien. Noteer voor jezelf eens de maandelijkse vaste uitgaven die je hebt. En voeg hieraan toe wat je opzij legt voor onvoorziene omstandigheden. Tel dit bij elkaar op en je hebt de basis.

Om naast de basis nog leuke dingen te doen is dus extra geld nodig. Schrijf voor jezelf op wat je per maand wilt uitgeven leuke dingen als etentjes, uitjes, vakanties, etc. Je begint nu een aardig beeld te krijgen van hoeveel je maandelijks nodig hebt. Maar hoeveel is over dat over de totale periode van het moment dat je stopt met werken tot aan de dood?

Stel je hebt € 3.500 per maand nodig. Dit is voor een heel jaar € 42.000

Gemiddeld worden de mannen in Nederland 80 en de vrouwen 83. Stel je stopt als man op je 60e met werken, dan heb je ongeveer 20 jaar pensioen. In totaal gaat het dan om € 42.000 x 20 = € 840.000. Over twintig jaar is €1 echter minder waard dan nu, een verschijnsel dat inflatie heet. Als we rekenen met een waardedaling van 2% per jaar wordt het totaal nog hoger. Hoeveel hoger? Ruim € 1 miljoen.

Help!

Bij de meeste mensen is het antwoord op de hoeveel je hebt lager dan bij de vraag hoeveel je nodig hebt. Maar gelukkig is hier iets aan te doen. En dat kan op twee manieren. Ten eerste kun je ervoor zorgen dat je meer vermogen opbouwt. Ten tweede kun je ervoor zorgen dat je minder vermogen nodig hebt. Het belangrijkste is in ieder geval om inzicht te krijgen in waar je nu staat. Hoe eerder je dit inzicht krijgt, hoe meer je er nog aan kunt doen. Zorg ervoor dat je het pensioen krijgt dat je verdiend.

Wil je meer informatie over jouw pensioen? Advies over jouw toekomst? Maak vrijblijvend een afspraak en bespreek de mogelijkheden.

Gerelateerde Artikelen

Share: