We maken gebruik van cookies

Accepteer

Bedrijfsovername door zoon of dochter!

Heb jij de overname van jouw installatiebedrijf al geregeld? Zoon? Dochter? Een ander? Bij een bedrijfsovername komt heel veel kijken en dan is het fijn dat een adviseur je hierbij kan begeleiden en voor jouw de meest gunstige situatie kan creëren.

Het moment van de bedrijfsovername van jouw installatiebedrijf nadert. Het kan zijn dat je al een zoon of dochter als opvolger in huis hebt. Mogelijk heb je een medewerker die daarvoor in aanmerking komt, of heb je nog geen opvolger kunnen vinden.

Voorbereiding op de bedrijfsovername installatiebedrijf

 • Ten eerste is het belangrijk dat de bedrijfsoverdracht goed wordt voorbereid. Dit betekent dat je moet zorgen voor de goede fiscale organisatie, maar ook voor een bedrijfsorganisatie waarin de kennis overgebracht is aan de nieuwe generatie. En dat de overdracht van relaties soepel verloopt.
 • Voor veel ondernemers die in deze fase terechtkomen kunnen emoties een nadelige invloed hebben op het proces. Bekende valkuilen zijn denken dat alleen jij als eigenaar weet wat goed is voor het bedrijf en twijfels of de kinderen (of andere opvolgers) de zware last wel kunnen dragen. Trap hier niet in!
 • Niet zelden beginnen ondernemers te laat na te denken over de gevolgen van de bedrijfsoverdracht en is de (fiscale) voorbereiding niet of te laat ingezet. Naast de emotionele kant van de zaak is er dan ook nog een vervelende hoge belastingheffing om de hoek.
 • Voor het creëren van de voordeligste fiscale situatie kan soms drie tot vijf jaar nodig zijn. Het is verstandig de aanpassing van de bedrijfsvorm tijdig te laten beoordelen door een deskundige accountant of belastingadviseur.
 • De verantwoordelijkheid voor personeel en organisatie speelt vaak een grote rol bij de beslissing de onderneming over te dragen. In verband met een persoonlijke band met klanten en leveranciers betekent de overdracht ook afscheid nemen van dit netwerk. Dat valt veel ondernemers vaak zwaar. Probeer daarom in een langere aanloopfase de onderneming wat minder afhankelijk te laten worden van jezelf. Het is ook voor de waarde van de over te dragen onderneming van belang dat klanten worden gebonden aan de organisatie en dus wat losser komen te staan van de ondernemer. Kortom, de klanten en relaties moeten meer komen voor de “tent” en minder voor de “vent”.

Wat is de waarde van jouw onderneming?

De waarde van de onderneming wordt bepaald aan de hand van diverse criteria.

 • Niet alleen de winstgevendheid in het verleden, maar vooral de verwachte winstgevendheid in de toekomst speelt een grote rol. Een andere, heel belangrijke waardebepalende factor is de financierbaarheid van de overname door de koper.
 • Zoals eerder vastgesteld is de waarde van een onderneming die losser staat van de ondernemer meer waard dan wanneer persoonlijke goodwill een belangrijke rol speelt.
 • Uitgangspunt voor een waardebepaling kan zijn de behaalde resultaten in het verleden. Deze resultaten dienen te worden ontdaan van de aan van eenmalige of bijzondere invloeden, kortom het resultaat dient te worden genormaliseerd.
 • Om de waarde te berekenen kun je verschillende methodes hanteren. Toekomstige kasstromen en de hoogte van het benodigde eigen vermogen spelen een belangrijke rol.
 • De werkelijke opbrengst zal niet zelden afhangen van de mogelijkheden van de koper en zijn capaciteiten om te kunnen financieren.

Fiscale regelingen bij een overname

Als een ondernemer met een eenmanszaak of de firmant in een vof zijn onderneming overdraagt, dan is dat fiscaal gezien staking van de onderneming en volgt er afrekening over de in de onderneming aanwezige stille reserves en eventueel opgebouwde Fiscale Oudedagsreserve.

 • Om afrekening te voorkomen kan de stakende ondernemer gebruik maken van de stakingsvrijstelling door een lijfrente aan te kopen. Op die manier beteugel je de belastingheffing.
 • Naast de keuze af te rekenen kan de ondernemer onder voorwaarden gebruik maken van doorschuiffaciliteiten naar andere ondernemers of medewerkers. Op die manier kun je als ondernemer het afrekenen met de fiscus beteugelen.
 • Een alternatief is de onderneming geruisloos overdragen naar een Besloten Vennootschap. Als een ondernemer zijn onderneming in een Besloten Vennootschap heeft ingebracht en meer dan 5% van de aandelen in handen heeft, heeft hij een zogenaamd aanmerkelijk belang. Ingeval van overlijden is er een bedrijfsopvolgingsfaciliteit opgenomen de wet inkomsten belasting en in de successiewet.
 • Het tijdig reorganiseren naar de juiste fiscaal juridische structuur kan belastingheffing over aandelen beteugelen. Het is van groot belang tijdig de bedrijfsoverdracht voor te bereiden. Laat je ook in een vroeg stadium goed adviseren door een onafhankelijk adviseur.

 

Gerelateerde Artikelen

Share: