We maken gebruik van cookies

Accepteer

Hoe maak ik snel meer geld vrij in mijn installatiebedrijf

Veel installatiebedrijven worstelen met hun kasstroom. We leggen je graag uit hoe je snel meer geld kunt vrijmaken in je installatiebedrijf.

Veel installatiebedrijven worstelen met hun kasstroom. Eerder schreef ik al een blog over het verschil tussen winst en kasstroom. Ook schreef ik een blog over het creëren van een gezonde kasstroom. In dit artikel leg ik uit hoe je snel meer geld kunt vrijmaken in je installatiebedrijf.

Laat klanten vooruit betalen

Nog steeds zijn er installateurs die 100% van hun omzet achteraf factureren. Beter is om 100% van de omzet te factureren bij aanvaarding van de offerte. Waarom niet? Als ondernemer bepaal jij de voorwaarden waarop je zaken doet. Bang om werk te verliezen? Zorg ervoor dat je zoveel toegevoegde waarde levert, dat niemand kan tippen aan jouw kennis, serviceniveau, ervaring, planning en kwaliteit en een klant zet je écht niet zomaar aan de kant.

Geef klanten meerdere betaalopties

Nagenoeg alle transacties gaan op basis van factuur: je stuurt een factuur en de klant betaalt deze na 15 – 30 – 45 dagen. Waarom geef je de klant niet de luxe van automatisch incasso? Dan hoeft hij niet de moeite te nemen om in te loggen op de bank. Of beter nog: laat klanten pinnen, of per creditcard betalen via een betaalservice. Optimaal gemak voor je klant en jij hebt sneller je geld binnen.

Zorg voor een goede procedure debiteurenbeheer

De klanten die nog op basis van de ontvangen factuur betalen, betalen niet allemaal even op tijd. Zorg ervoor dat je tijdig een herinnering stuurt (nét voor de vervaldatum) en bel de debiteur op. Geen zin om dit zelf te doen? Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en die je tegen een relatief voordelige vergoeding dit werk uit handen kunt geven. Als je het niet terugverdient in lagere rentelasten, dan verdien je het wel terug in werkplezier!

Verkoop oude voorraad

Wanneer ik een eerste ontmoeting heb met een installatiebedrijf, vraag ik altijd of ik even het pand mag zien. Waar ik altijd op let is hoe het magazijn eruit ziet. Installatiebedrijven hebben vaak teveel voorraad, simpelweg omdat ze geen idee hebben wat er aan voorraad in huis is en welke artikelen er hard gaan. Wat dat betreft zouden installatiebedrijven meer moeten kijken naar winkeliers: die weten vaak precies welke artikelen er goed lopen (de hardlopers) en welke artikelen niet goed verkopen (winkeldochters). Die laatste artikelen worden natuurlijk zo snel mogelijk verkocht om geld vrij te maken voor goedlopende artikelen!

Wat te doen met het vrijgekomen geld? Nou, gebruik dit geld om te reserveren voor later en zo eerder financieel onafhankelijk te zijn. Of los (hypotheek) schulden eerder af. Lees hier meer over het bereiken van financiële vrijheid.

Gerelateerde Artikelen

Share: