We maken gebruik van cookies

Accepteer

5 Tips om geen geld laten liggen in de installatiebranche

Hoe zorg je ervoor dat je geen geld laten liggen in de installatiebranche? Lees deze 5 tips en gebruik ze in je voordeel.

Tip 1: Zit achter je klanten aan die je niet betalen

Niet-betalende klanten of heel laat betalende klanten kunnen je veel geld kosten. De leverancier heb je al betaald. Je medewerkers zijn ook al betaald. Misschien betaal je zelfs rente aan de bank omdat je rood staat. Al met al kost het je veel geld. Geld dat je liever steekt in je bedrijf of naar jezelf overmaakt.

Wanneer is de laatste keer dat je hebt gecontroleerd van welke klanten je nog geld krijgt? En heb je zicht op wat er al lang open staat? Bel de klanten na, en als je dat niet zelf wilt doen, besteed het dan uit. Het proces van schriftelijk herinneren kan je zelfs automatiseren zodat je er geen of weinig omkijken naar hebt.

Tip 2: Gebruik subsidies

Als je investeert in je bedrijfspand of magazijn kun je gebruik maken van subsidies. Denk aan investeringsaftrek en vrije afschrijvingen. Benut deze ook omdat ze je veel geld op kunnen leveren. Wij hebben klanten gehad die zelfs twee jaar lang geen belasting betaald hebben doordat ze een grote investering hebben gedaan, en optimaal gebruik hebben gemaakt van de investeringsregelingen. Denk ook aan de afdrachtverminderingen in de loonbelasting.

En wat dacht je van subsidies voor je medewerkers? Denk dan aan opleidingssubsidies voor je medewerkers bij OTIB en de subsidie praktijkleren. Zie verder ook dit artikel hierover.

Tip 3: Voer je bedrijf uit in de juiste rechtsvorm

Nog een tip om geen geld laten liggen in de installatiebranche: Uit ons onderzoek blijkt dat veel installateurs in een onjuiste rechtsvorm zitten. Wij zien installateurs die in een BV zitten terwijl de winst te laag is. Dan moet er wel een hoog (gebruikelijk) loon voor jou als directeur uitbetaald moet worden (en belasting afgedragen moet worden). We zien ook installateurs die juist weer onterecht in de eenmanszaak of VOF zitten.

De komende tijd gaan de belastingtarieven flink wijzigen en kan het zomaar zijn dat je huidige rechtsvorm niet meer voldoet. Dan laat je dus geld liggen door teveel belasting te betalen. Het loont dus de moeite het dit jaar nog te onderzoeken.

Tip 4: Beheers je voorraad

De voorraad in je magazijn heb je ooit betaald aan je leverancier. Dat betekent dus dat daar veel geld in zit. Als de voorraad lange tijd ligt kan dat gaan knellen, omdat je het geld niet voor andere dingen kan gebruiken. Het risico bestaat ook dat de (oude) voorraad weggegooid moet worden omdat het verouderd is. Daarmee wordt de voorraad nooit meer geld en is het definitief uit je vermogen verdwenen.

Tip 5: Leen bij uw BV

Veel installateurs hebben een BV. Nog meer hebben een eigen huis en daarvan ongeveer evenveel een hypotheek. Het lenen bij de eigen BV kan je veel geld opleveren. Veel BV’s hebben veel winstreserves. Gebruik deze winstreserves in je voordeel. Niet door ze nu direct uit te keren aan jezelf, maar door het geld uit te lenen aan jezelf. Los hiermee bijvoorbeeld de hypotheek bij de bank af. Dan ga je rente aan je eigen BV (en dus aan jezelf!) betalen, zonder dat je je hypotheekrenteaftrek verliest. Hiermee gaat er dus geen geld uit je vermogen.

Gerelateerde Artikelen

Share: