We maken gebruik van cookies

Accepteer

Keurmerken in de installatiebranche: wat zegt het eigenlijk?

In de installatiebranche bestaan verschillende kwaliteitskeurmerken voor jouw bedrijf. Deze keurmerken lijken vaak op elkaar, maar zijn zeker niet hetzelfde. Bovendien bieden ze niet dezelfde kwaliteitsgarantie. In deze blog leggen we uit welke keurmerken in de installatiebranche er zijn, welke belangrijk zijn en vertellen we je meer over de verschillen.

Waarom zijn keurmerken in de installatiebranche zo belangrijk?

Als bedrijf in de installatiebranche wil je je klanten een bepaalde kwaliteit garanderen. Om geloofwaardig over te komen, is het belangrijk dat je een keurmerk hebt dat een instantie erkent. Op die manier onderscheid je je van bedrijven zonder keurmerk. Om bepaalde werkzaamheden uit te mogen voeren, moet je zelfs een keurmerk hebben.

 

Verschillende keurmerken

Er zijn diverse keurmerken van verschillende niveaus. Zo zijn er lidmaatschappen, erkenningen en vervolgens certificeringen. Daarnaast moet je voor sommige certificeringen in het bezit zijn van andere lidmaatschappen, erkenningen of certificeringen. Hieronder bespreken we een aantal keurmerken in de installatiebranche.

 

Techniek Nederland

Als installatiebedrijf kun je lid worden van de ondernemersvereniging Techniek Nederland. Dit lidmaatschap staat voor kwaliteit en vakmanschap. Om lid te worden, moet je voldoen aan verschillende criteria. Zo moet je een aantoonbare kwaliteitsregeling hebben voor het specialisme waarin je vooral actief bent.

 

OK CV

OK CV is een kwaliteitslabel dat staat voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met het OK CV-label mogen monteurs zich ook wel Energie Service Specialisten noemen. De monteurs letten vooral op veiligheid en energiebesparing tijdens het inspecteren en onderhouden van een cv-ketel.

 

InstallQ

InstallQ geeft installateurs erkenning. Dit houdt in dat een installateur aantoonbaar vakbekwaam is en aan wetten en regels op dit gebied voldoet. Ook geeft InstallQ advies over certificeringen.

 

Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB)

De VEB is een van de grootste organisaties in de beveiligingsbranche. Om erkenning van de VEB te krijgen, moet je aan alle eisen uit de VEB 3 Kwaliteitsregelingen voldoen. Ook moet je werken volgens de normen van de Verbeterde Risicoklasse-indeling (VRKI). Daarnaast moet je voldoen aan de wet Particuliere Beveiligingsbedrijven en Recherchebureaus (PBR).

 

STEK/FGO

Met een STEK/FGO-certificaat mag je werken aan installaties, bijvoorbeeld koelinstallaties, waarin F-gassen (gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen) zijn toegepast.

 

VCA

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is bedoeld voor verschillende branches waarin risicovolle werkzaamheden plaatsvinden. Een installatiebedrijf met een VCA-certificaat laat zien dat het deskundig en betrouwbaar is. Ook geeft het aan dat je bedrijf veilig en gezond werken belangrijk vindt.

 

ISO 9001

ISO 9001 is geschikt voor iedere organisatie in elke branche. Het vormt een eisenkader voor een kwaliteitsmanagementsysteem, waarmee je beschrijft hoe je bedrijf aan de wensen van de klant voldoet. Als jouw bedrijf een ISO 9001-certificatie bezit, laat je zien dat processen aan internationale normen voldoen en je tegelijkertijd veel waarde hecht aan de klant, kwaliteit en continue ontwikkeling.

 

BRL

In een BRL (beoordelingsrichtlijn) beschrijf je aan welke technische en organisatorische eisen een product of organisatie moet voldoen. Er zijn verschillende soorten BRL-certificaten.

 

SCIOS

Een installatiebedrijf met een SCIOS-certificaat mag naast installeren ook grote stookinstallaties controleren en onderhouden. Verder mag je bedrijf wettelijk verplichte registraties en afmeldingen uitvoeren. Dat is voordelig voor zowel klanten als bedrijven.

 

Meer weten over keurmerken in de installatiebranche?

Wil je meer informatie over de verschillende keurmerken en welke het beste bij jouw bedrijf passen? Neem contact op met VANTHUL. Wij geven deskundig advies over relevante keurmerken in de installatiebranche, zodat je aantoonbaar veilig en vakbekwaam aan de slag kunt. Bel of mail ons voor een afspraak. We helpen je graag!

 

 

 

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: