We maken gebruik van cookies

Accepteer

Hoe organiseer je het voorraadbeheer als installatiebedrijf?

Hoe houd ik de voorraad op peil? Hoe koop ik niet teveel in? Hoe waardeer ik de voorraad? Hoe beheer ik de voorraad? Betaal ik niet teveel? Heb ik de materialen op tijd?

Allemaal vragen die op jou af komen als ondernemer. De voorraad vergt een investering in geld om die aan te leggen, maar er zijn ook opslagkosten aan verbonden. Trouwens wat als je blijft zitten met een verouderde voorraad die je niet meer kwijt raakt?

Bij installatiebedrijven zie ik wel eens voorraden van overgebleven materialen van werken. Die voorraad groeit langzamerhand zo aan dat in het magazijn ruimtegebruik ontstaat. Niet zelden is er een vergissing gemaakt bij het bestellen van de benodigde materialen. Dan is er in de werkvoorbereiding wat misgegaan. De kosten voor opslag bedragen per vierkante meter al gauw € 60-€ 70 per jaar. Als je dat betrekt bij de neiging te bewaren vraag ik mij af of er wel altijd voordeel wordt behaald.

Inkoopprijs beïnvloeden

De betaalde inkoopprijs is een belangrijk aspect van voorraadbeheer bij een installatiebedrijf. Een goede relatie met een groothandel vinden veel installateurs belangrijk. Maar gebruik maken ven het juiste inkoopkanaal kan  6 tot 7% besparen op de inkoopprijs. Als de inkoopwaarde van de materialen 40% van de omzet is levert die besparing 2 tot 3% meer winst op. Bij een omzet van € 1.000.000 kan de winst stijgen met € 20.000 tot € 30.000 per jaar. Een dergelijke besparing levert dus veel extra winst op.

Planning

Achilleshiel bij veel ondernemingen in de installatiebranche is de planning van de werkzaamheden. Een goede planning en voorbereiding voorkomt dat teveel wordt ingekocht. Vaker hoor ik medewerkers klagen over de chaos in de planning en hun ergernissen. Over de gevolgen voor hun motivatie heb ik al eerder geschreven. Een goede planning kost tijd, maar levert veel kostenbesparing op. Met een goed ingerichte planning en een logistiek die klopt is voorraadbeheer voor het installatiebedrijf eenvoudiger en levert minder risico’s op voor afwaardering wegens incourant.

Waarde van de voorraad

De waarde van de voorraad bij het installatiebedrijf is in het algemeen de betaalde inkoopprijs verhoogd met de eventueel betaalde inkoopkosten. Als de betaalde inkoopprijs hoger is dan de marktprijs van dit moment wordt een waarde correctie nodig. Bij veel installatiebedrijven drukt men de waarde van de voorraad om daarmee een lagere fiscale winst te behalen. Minder fiscale winst is minder belasting. De keerzijde van de medaille is dat bij een calamiteit als een brand een te lage verzekerde waarde wordt uitgekeerd. Een te lage schade-uitkering zou ik niet wenselijk vinden.

 

Gerelateerde Artikelen

Share: