Tegenstelling tussen emotie en ratio
In een familiebedrijf bestaat vaak een tegenstelling tussen emotie en ratio. Dat maakt zo’n bedrijf complex. Stel bijvoorbeeld dat jij het bedrijf wilt laten groeien, omdat je veel kansen ziet in data- en telecommunicatie. De directeur, die familie van je is, vindt deze grootte juist prima en wil het daarom zo laten. Voor je familie zijn harmonie en relaties belangrijker. Daarom groeit het familiebedrijf uiteindelijk niet. Emotie gaat dan boven ratio, wat zorgt voor ingewikkelde situaties.
Verschuiving van belangen
Als je het familiebedrijf overneemt, verschuiven de belangen. Straks sta jij aan het roer en kun jij bijvoorbeeld bepalen of het bedrijf wel of niet groeit. Die veranderingen zorgen voor onzekerheid bij alle betrokkenen, waaronder de overdrager. Wees je hiervan bewust bij de overname. Als je je verdiept in de rollen en belangen die veranderen, krijg je meer begrip voor de situatie. Dat helpt je om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Op die manier heb je meer ruimte om je eigen plek in te nemen en het familiebedrijf goed voort te zetten.
Zorg voor goede communicatie
Wat ook een belangrijke rol speelt bij een succesvolle bedrijfsopvolging, is duidelijke communicatie. Ga om de zoveel tijd in gesprek met je familie. Zorg dat de verwachtingen over de koers duidelijk zijn. Het is het beste om alles wat je bezighoudt bespreekbaar te maken. Maak ook heldere afspraken. Zo creëer je een duidelijke eigen rol tijdens de overdracht en met je opvolgings- en ondernemingsplan. Bovendien maakt dat je een gelijkwaardige gesprekspartner voor de overdrager.
Schakel een externe adviseur in
Natuurlijk bepalen jullie als familie hoe je de overdracht regelt. Maar het kan heel verfrissend zijn om een externe adviseur in te schakelen. Zo’n adviseur heeft veel kennis over het regelen van het hele proces van opvolging. Daarnaast kun je hem of haar als sparringpartner en klankbord gebruiken. Juist omdat de externe adviseur buiten het familiebedrijf staat en dus meer afstand heeft, kan deze je goed adviseren.
Zoek andere opvolgers op
Als potentiële opvolger kan je je best eenzaam voelen. Je staat voor heel andere keuzes en dilemma’s dan de mensen om je heen, die vooral bezig zijn met carrière maken. Het is dan ook heel fijn en verhelderend om contact te zoeken met andere potentiële opvolgers. Zij weten precies hoe het er in een familiebedrijf aan toe gaat, waardoor je herkenning vindt. Daarnaast kunnen jullie ervaringen uitwisselen en inspiratie halen uit elkaars overdrachtsproces. Zo kom je tot nieuwe ideeën.
Hulp nodig? VANTHUL staat voor je klaar
Zoek je een externe sparringpartner om eens te praten over de opvolging van het familiebedrijf? De specialisten van VANTHUL vervullen graag deze rol. Naast sparren helpen we je ook graag om de financiële en fiscale kant van de overname goed te regelen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Bel of mail ons even voor meer informatie of om een afspraak te maken.